keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Kansan käsi on karttuisa

Sain olla kolme tuntia keräyslippaan kanssa marketin ovella. Olin varmaan vain yksi tuhansista ja jälleen tuhansista kerääjistä, jotka saamme olla tarjoamassa auttamismahdollisuutta sitä haluaville tässä Haitin katasrofissa, jossa juuri tänään on tapahtunut voimakas jälkijäristys, jonka lisätuhoista ei vielä tiedetä.

Todella monen auttamismieli on väkisinkin avautunut Haitin maanjäristyksen tuhoja seuratessa.
Usein vain auttamisen muoto on vaikea löytää. Siksi on hyvä, että tuomalla keräyslippaita sinne, missä ihmiset liikkuvat, helpotetaan antamista. Vaikka onhan tietysti tietoakin auttamismahdollisuuksista saatavissa. Puhelinauttaminen on varmasti myös yksi vaivaton muoto. Moni paheksui pankkien ahneutta, kun tällaisissakin tapauksissa avustusta maksettaessa menee säälimättä pankin toimituspalkkio. Pitäisi pankeiltakin löytyä sen verran vastaantuloa jo oma-aloitteisestikin katasrofikeräyksissä, ettei maksua perittäisi, sillä kaikessa toiminnassamme olemme sittenkin vain ihmisiä ja ihmisen asialla.

Joka tapauksessa yleisen hyväksynnän saaneet korruptoimattomat keräykset saavat merkittäviä tuloksia. Niinpä meillä Noormarkussa on tämän viikon ajan oltu molempien marketttien ovilla lipaskerääjinä. Niin eilen kuin tänäänkin saatiin lippaat käydä päivällä tyhjentämässä, jotta myös iltapäivän rahat mahtuivat lippaisiin. Mukana oli myös setelirahoja.
Jotkut olivat jopa varta vasten varautuneet antamiseen, kun tämänpäiväisessä paikallislehdessä oli näyttävästi uutiskuva kerääjästä aivan etusivulla. Myös vapaaehtoisia kerääjiä ovat diakoniatyöntekijämme saaneet mukavasti liikkeelle.

Tämä Haitin avustuskeräys on sopivasti jo etukäteen sovittu yhteisvastuukohde, joten myös keräysluvat olivat valmiina, vaikka virallisesti normaalitapauksessa keräys olisikin alkanut vasta 7.päivän helmikuuta. Yhteisvastuulehdessä on arkkipiispamme kuva Haitin käynniltään, hänen tervehdyksensä ja lehdessä kerrotaan maan köyhyydestä. Näin kaikin puolin keräystä on helppo suorittaa suopean vastaanoton tähden. Ymmärrämme liiankin hyvin avun tarpeellisuuden.

Ei kommentteja: