torstai 7. tammikuuta 2010

On pakkasia pidellyt

Ilmastonmuutos on todellisuutta, vuoden loppu oli kylmempi kuin vuosiin. Ja vielä kylmempänä on tämä uusi vuosi alkanut, meilläkin Kankaanpäässä kahtakymmentäviittä näyttää pakkasmittari ja koko tammikuulle on luvattu kylmiä. On siis säitä pidellyt.

Viime yönä saatiin maamme talven pakkasennätys Utsjoen Kevolla 37 astetta, ensi yöksi on luvattu uutta ennätystä Koillismaalle. Samanaikaisesti etelärannikko on ollut liikenteelle kaaoksen aiheuttanutta lumisadealuetta. Lunta onkin tullut jatkuvasti ja sitä on paljon. Ihmeellistä säätilassa on ollut se, ettei lumisadekaan ole laskenut pakkasasteita, vaan lumi on tullut kevyenä pakkaslumena. Myös muu Eurooppa on pakkasten ja lumentulon armoilla, luvattiinpa lumisateita huomiseksi jopa Pohjois-Afrikankin puolelle.

Ja kuitenkin: ilmastonmuutos etenee hälyttävästi. Ilmasto lämpenee, napajäätiköt sulavat ja valtamerien vedennousu uhkaa hävittää alleen alavimmat saarivaltiot. Tämän aiheuttavat kasvihuonepäästöt. Hiilidioksidipitoisuuden kasvu on seurausta fossiilisista polttoaineista ja metsien vähenemisestä. Maailmanlaajasti onkin sovittu päästöjen vähentämisestä Kioton kokouksen vuonna 2005 voimaantulleessa sopimuksessa, jolta pohjalta loppuvuodesta jatkettiin neuvotteluja Kööpenhaminen ilmastokokouksessa ilmeisen vähin tuloksin.

Kasvihuonekaasuja voidaan vähentää vain käyttämällä puhdasta uusiutuvaa energiaa ja myös vähentämällä energian kulutusta. Nyt tutkitaankin kilvan uusiutuvien päästöjen kannalta ongelmattomien enrgialähteiden käyttämistä. Niitä on vaikka millä mitalla, vaikeutena vain monien niiden kalleus ja vaikea hyödynnettävyys kuten aurinko ja tuulienergia, vesivoima, maalämpö, aalto- ja vuorovesivoima, keinotekoinen fotosynteesi jne. Ihmisen hallitsemismahdollisuuksien yli menevälle fissioydinvoimalle sen sijaan monen muun tavoin sanon jyrkän kiellon, sillä se jos mikä on kuolemanvaarallista. Harmittavasti vain muistan jo omalta kansanedustajakaudeltani, että kaikki energian kehittämiseen suunnatut varat ohjattiin nimenomaan ydinvoiman tutkimiseen. Kun koko maailman energiantutkimusresulssit olisi ohjattu uusiutuvien ja ennen kaikkea aurinkoenergian tutkimukseen, olisimme varmasti jo paljon lähempänä puhtaan ja riittävän energian käyttömahdollisuuksia. Mutta kantapään kautta täytyy ihmiskunnankin oppinsa ammentaa.

Ja onko tämä nykyinen ennätystalvi koko Euroopassa vaan säätilan oikkuja eikä vaikuta ilmaston vakuutettuun lämpenemiseen m i t t ä ä n !

Ei kommentteja: