perjantai 16. huhtikuuta 2010

Savua, savua

Jos ei nyt ihan koko maailman meno, niin ainakin satojentuhansien matkallaolijoiden elämä on mutkistunut Islannin tulivuoren purkauksesta. Vuorokauden aikana on Euroopassa peruutettu 16.000 lentoa, tuhannet suomalaisetkin turistit ovat ihmeessä, miten päästä kotimaahan.

Edellinen tällainen purkautuminen kesti toista vuotta tosin jo vuonna 1823. Nyt ollaan toiveikkaita ja puhutaan muutamasta päivästä, jonka ajan tämän ilmaan purkautuneen tuhkan haittavaikutukset kestäisivät. Mutta kukaan ei varmasti voi sanoa, jatkuuko tämä ainakin Euroopan lentoliikenteen lamauttanut kriisi päiviä, viikkoja, kuukausia vain vuoden kaksi. Jos lentämättömyys kestää pitkään, muuttaa se monella tapaa elämäämme, vaikka itse emme käyttäisikään lentokoneita.

Nykyisin niin vaivaton kanssakäyminen niin kansainvälisessä politiikassa, kaupassa, teollisuudessa, elintarvikkevaihdossa, sanalla sanoen kaikessa, muuttuu aivan täydellisesti. Mitä se toisikaan tullessaan. Kaikki nykyiset talouslaskelmat ja ennustukset muuttuisivat kertaheitolla. Ongelmia tulisi, kaikki elämä täytyisi järjestää uudella tavalla. Liikkuminen olisi hidasta, vain autolla, junalla, laivalla.

Pelottavien tulevaisuuden näköalojen edessä nykyiset ongelmat omien turistiemme pääsystä takaisin kotimaahan tai vaikka Helsinkiin jäämään joutuneiden kauttakulkumatkustajien jatkomahdollisuudet ovat sittenkin vielä pieniä.

Me Noormarkun seurakunnasta olemme suunnitelleet ystävyysseurakuntamatkaan Budabestiin perjantaista alkaen. Jos ei silloinkaan vielä lennetä, ei tapahdu mitään, eli ei tarvitsekaan lähteä matkalle. Suosittelenkin retkeä meidän Noormarkun toiseen ystävyysseurakuntaan Inkerin kirkkon Sodderiin, jonne menemme linja-autolla toukokuun lopussa.

Ei kommentteja: