torstai 13. toukokuuta 2010

Miten päästä Venäjälle

Noormarkun seurakunnasta olemme järjestämässä ystävyysseurakuntamatkaa Inkerin kirkkoon Sodderin ystävyysseurakuntaan, mutta samalla käymme myös Petroskoin, Kontupohjan ja Tsalnan seurakunnissa. Mutta jo matkaan pääsyssä on vaikeuksia, vaikka emme menekään lentäen eikä siis tuhkapilvistä ole haittaa, vaan tarkoitus on kulkea aivan maanteitse linja-autolla.

Mutta ei luulisi nykyaikana olevan niin vaikeaa rajan ylittämisen kuin se näyttää olevan Venäjän suuntaan, eikä siellä suuressa maassa ilmeisesti välitetä asiantilasta mitään. Heille lienee saman tekevää, käykö siellä turisteja vai ei, kun aina vaan lisävaikeutetaan maahanpääsyä.

Ensiksi meillä oli tiedossa, että matkaa varten tarvitaan viisumi, jota varten jokaiselta on saatava passikopio. Kun sen saimme hankituksi, kävi ilmi, että jokaiselta vaaditaan myös erillinen passikuva. Seuraavaksi tuli tietoon, että jokaisen on allekirjoitettava viisumianomuskaavake. Eikä se vielä riittänyt, vaan kaikilla tulee olla viisumianomuksen mukana myös kopio voimassaolevasta matkavakuutuksesta. Lisäksi viisumihakemukset tulisi olla konsulaatissa monta viikkoa ennen matkaan lähtöä.

Näin vaikka matkapuuhassa olemme olleet mielestämme hyvissä ajoissa, aika kuitenkin on käymässä vähiin, kun nyt lisäksi on Helatorstai eli rikkonainen viikko ja postin kulku hidasta, sillä matkatoimisto Nevatours ja konsulaatti sijaitsevat Turussa. Matka on suunniteltu 28.5. - 1.6. väliseksi ajaksi. Nyt huomenna saamme tarvittavat paperit lähtemään, mutta perillä ne ovat maanantaina. Keskiviikkona saimme vasta tarkat lisätiedot vaatimuksista, joten silloin ei vielä papereita saanut valmiiksi kaikkien l18 lähtijän osalta.

Sen verran menneen Neuvostoliiton aikana olen Inkerin kirkossa vieraillut eri ryhmien kanssa, että aina saa varautua joihinkin yllätyksiin ja matka on näin ollen suurta seikkailua. Nyt Venäjän aikana ainakin paperisota on tullut entistä tarkemmaksi. Mitä sitten onkaan itse matkalla. Toivottavasti kuitenkin pääsemme lähtemään!

Ei kommentteja: