maanantai 17. toukokuuta 2010

Sotainvalideistä pidetään huolta

Sotiemme invalideista kannetaan monella tavoin huolta. Valtiokonttori antaa tukea vähintäin 20% invalideille monellakin eri tavalla esim. maksamalla pienituloisille täydennyskorkoa ja korvaamalla kuntoutusta ja apuvälineitä. Kaiken kaikkiaan näihin tarpeisiin valtiovalta ohjaa 370 miljoonaa.

Kun viime vuoden lopulla julkisuudessa vouhotettiin veteraanijärjestöjen varallisuudesta vääristeltyjä lukuja, niin esim. Sotainvalidien Veljesliiton varat ovat 20 miljoonan luokkaa eli yksistään jo vuosittaisiin kokonaismenoihin nähden varsin rajalliset. Silti Veljesliitto myytyään Kaunialan sotavammasairaalan jakoi viime vuonna 4,5 miljoonaa ja suunta jatkuu.

Tänään sain olla viime vuosikokouksessa valittuna edustajana Satakunnan piirihallituksen kokouksessa, jossa todettiin liiton myöntäneen piirilllemme lisätukea 50.000 euroa, joka käytetään virkistyskursseihin ja kotiseurantakäynteihin, koska on paljon invalideja, jotka eivät enää paljoakaan lähde kodista pois. Entisistä kuntoutukseen ohjatuista varoista jaettiin vielä tälle vuodelle lisärahoja, Kankaanpääkin sai 4.000 €, jotka tulivat tosi tarpeeseen jalkahoitoihin, joita vielä tänä vuonna emme ole jakaneet, kun varat ovat kuluneet pitkälti siivouspalveluihin.

Piirillä on muutenkin vilkasta toimintaa. Toukokuun alun laivaristeyilyllä oli 170 henkeä neljällä linja-autolla. Vuosittainen kesäjuhla pidetään 2.6. Luvian Laitakarissa. Seudullinen kirkkopäivä on puolestaan Huittisissa 15.6. Liiton 70-vuotisjuhlaa vietetään Helsingissä 18.8. jonne piirin kiintiö on 50 henkeä. Kesäleiri on perinteisesti Kankaanpään Hakoniemessä elokuussa. Kun kaksi Suomi-poikaa tulee myös elokuussa viikon kuntoutusjaksolle Porin Sairaskotiin, esitimme heidän olevan myös tervetulleita kesäleirille toiseksi viikoksi. Rauman Veljestuvassa on muistojen päivä 24.8. ja Kankaanpäähän kuntoutuskeskukseen suunnitelaan syksyllä liikuntailtapäivää.

Näin kunniakansalaisistamme pidetään hyvää huolta. Parantamisen varaa silti aina vähenevien veteraanien ja sotainvalidien osalta silti on jatkuvasti. Kuntoutukseen ja muihin etuihin tulisi olla oikeutettuja myös alle 20% invalidit ja samoin kaikki ns. ohiammututkin veteranit, ovathan nuorimmatkin jo vähintäin 85-vuotiaita kovia kokeneita sankareitamme.

Ei kommentteja: