maanantai 3. toukokuuta 2010

Vaikeaa hallinnon tarkastelua

Kankaanpään kaupunginhallitus on harventanut kokouksiaan, ennen kokoustettiin joka toinen viikko, nyt vain joka kolmas ja taitaapi tämäkin riittää. Ainakin hyvin alkavana kesäkautena.

Kunnissa olemme melko ratkaisemattomien vaikeuksien keskellä. Kun jo nyt budjettien tasapainottaminen on melko mahdotonta, ennustetaan juuri tänään kuntien menojen kasvavan vuoteen 2018 mennessä yli kaksinkertaiseksi eli 33,6 miljardista yli 70 miljardiin.

Siksi kullanarvoisia olisivat säästötoimet, joita voidaan tehdä vain henkilökuntamenoissa, joista valtaosa kuluista kertyy. Yli puolet menoista nielee sosiaali- ja terveyssektori, joka ikääntymisen johdosta on se valtavasti kasvava ala.

Tänään pohdimme kaupunkimme henkilörakennetta teknisen ja ympäristökeskusten osalta yksinkertaisesti siksi, että kummankin keskuksen johtajat ovat jäämässä eläkkeelle iän täyttyessä vuoden kahden aikana eli Erkki Liimu ja Maija Anttila. Kun olemme sunnittelemassa todennäköisesti alkuvaiheessa neljän kunnan Kankaanpään, Parkanon , Jämijärven ja tänään myönteisen päätöksen tehneen Honkajoen kanssa kuntaliitoksesta, niin liikkuvia osia on enemmän kuin kylliksi. Kankaanpäässä tosin on eniten korkeampaa teknistä henkilökuntaa, mutta hyvä olisi jo nyt huomioida mahdollisen uuden kunnan tarpeita. Ei varmaan yhteistyökunnatkaan katsoisi hyvällä, jos me Kankaanpäässä tässä tilanteessa teemme uusia organisaatioratakaisuja ja täytämme uusia virkoja.

Ja kaikessa tulisi pitää mielessä, että varaa ei olisi mihinkään uuteen ja eläköitymisen myötä olisi mahdollisuus pehmeään henkilöstön vähennykseen. Niinpä suurta yksimiielisyyttä vallinneen vanhan palauttamisesta eli Teknisen ja ympäristökeskusten palauttamisesta yhteen.

Ei kommentteja: