tiistai 25. toukokuuta 2010

Ydinvoima ei ole kestävä ratkaisu

Suomen Kuvalehden ykkösluokan pakinoitsija Jukka Ukkola tekee myös asiavaltaisia artikkeleita. Viimeksi hän kirjoitti täyttä asiaa otsakkeella Suomi selviää ilman ydinvoimaa. Olenhan blogissani viimeksi 8.5. kritisoinut hallituksen kahden uuden ydinvoimalan päätösehdotusta perustellen kielteisyyttäni koskaan loppumattomalla jäteongelmalla.

Ukkola perustaa kirjoituksensa Maailman luonnonsäätiön WWF:n Suomen osaston tutkimukseen, jossa yksikantaan todetaan Suomen voivan tulla toimeen 2050 ilman yhtäkään ydinvoimalaa, fossiilisten polttoaineiden käyttämistä ja energian tuontia, kun ja jos toimeen tartutaan. Ja mikä tärkeintä, päästöt vähenisivät 90%.

Salaisuuden ratkaisijana on älyenergia. Käytetään energiaa järkevästi tuhlaamatta ja tuotetaan sitä uusiutuvien energialähteiden avulla. Tämä jopa nostaisi Suomen kehityksen kärkeen, toisi työpaikkoja ja avaisi laajat vientimahdollisuudet.

Tuulivoimalahankkeita on jo vireillä riittävästi. Vesivoimaa on skenaariossa lisää 6%-yksikköä, yhteensä 22%. Tuulivoimaan on silloin 35%. Aurinkosähköä ei vielä 2050 pystytä hyödyntämään kuin 4,4%, vaikka juuri aurinko on ehtymätöntä ja täysin saasteetonta energiaa. Loppu energia 38% tuotetaankin sitten uusiutuvilla energialähteillä. Koko autokanta kulkee silloin jo sähköllä.

Mahdollisuuksia siis on, ilman että tarvitsisi turvautua kaikkea muuta kuin kestävän ratkaisun tarjoavaan ydinvoimaan.

Ei kommentteja: