sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Kamreeri yllätti

Kankaanpään valtuustoseminaarissa oli myös kaupunginkamreerin Pekka Laihon esitys kuntatalouden näkymistä ja talousarvion 2011 valmistelusta. Ennakkoaineistona oli jaettu tietoja talouden seurannasta, verotilityksistä ja jopa PoSan alkuvuoden toteutumaraportista, jotka kaikki sinällään sisälsivät melkoisen lukuviidakon.

Sen sijaan kamreerin parinkymmenen kalvon sulkeiset olikin täysin päin vastaiset: ei ainuttakaan talousnumeroa. Kamreeri sanoikin talouden olevan kiinni korvien välistä, ei niinkään talousluvuista. Siksi hän marsitti nähtäväksemme tietoja väestökehityksestämme, joka ei ole valoisa: määrä pienenee, ikärakenne muuttuu aktiiviväestön vähetessä eläkeikäisten määrän kasvaessa, myös lasten ja nuorten joukko pienenee. Sama tahti on askelten myös yhteeenvetona kuntaliitosneuvottelun alaisissa kunnissa. Eipä silti, koko maassakin on sama kehityssuunta. Emme siis ole suinkaan yksin emmekä mikään poikkeus, mutta ei se paljon lohduta, kun tuleva kehitys on paljolti juuri kiinni väestön määrästä ja aktiivisista työssäkävijöistä. Saadaanhan monet valtionavut väestön lukumäärän mukaan ja verotulot ovat kiinni työpaikoista ja työntekijöistä. Niinpä tulevienkaan vuosien verotuloennusteet eivät näytä suurtakaan kasvua, ellei...

Niin, ellei siellä korvien välissä tapahdu jotain positiivista. Siitäkin näimme kalvoissa osviittoja. Tarvitaan näkemyksellisyyttä ja rohkeutta. On luotava innovatiivisia toimintatapoja ja vietävä ne käytäntöön kentälle. On lähdettävä asiakaskeskeisyydestä ja tuottavuuden kasvattamisesta. Tehokkailla prosesseilla on saavutettavissa merkittäviä kustannussästöjä. Koko porukan eli kaikkien toimijoiden on sitouduttava uuden etsimiseen ja kasvattamiseen. Vanha turvallinen raiteissa ajaminen ei ratkaise mitään tulevaisuuden asettamia haasteita.

Näimme myös tietoja hallintohimmeleistä, joista yksi on kuuluisa ja valtaosan rahoistamme nielevä PoSa, josta perinteiset kuntaorganisaation ohjausmallit puuttuvat. Muuten, uusi kuntaliitos ratkaisisi tämänkin kipupisteen.

Näimme myös vertailun yhteistyörakenteiden mekaanisen ja strategisen lähestymistavan välillä. Siinäkin strategia ratkaisee, eli jälleen korvien väli on kaikki kaikessa. Esityksen lopuksi näimme esimerkin innovatiivisuudesta. Kaupunkikeskuksessa kulki juna kiskoja pitkin, heti sen jälkeen alue muuttui katetuksi lukemattomien kauppiaiden basaariksi. Huom! Meilläkin on kiskot, joita pitkin pääsee kuntaliitosneuvotteluiden toiseen päätepisteeseen Parkanoon.

Teknisen puolen miehet Erkki Liimu ja Kalevi Salmijärvi olivat laatineet hyvin valmistellun haja-asutusalueiden jätevesihuoltoa koskevan selonteon, jossa oli otettu huomioon kaikki kylät ja jota uuden jätevesilain innoittamana rahavarojen puitteissa ryhdymme toteuttamaan.

Niin että kyllä seminaarissa asiaakin oli esillä. Kunhan vain löydämme sitä kaiken ratkaisevaa innovaatiivisuutta!

Ei kommentteja: