tiistai 31. elokuuta 2010

Halutaanko vai eikö

Satakunnan Kansan entinen kunnioitettu päätoimittaja Erkki Teikarikin on ottanut kolumninsa aiheeksi Timo Soinin purjehtimisen meidän muiden PerusSuomalaisten kanssa voimakkaassa myötätuulessa. Viime päivinä aiheesta on kirjoitettu lukemattomia artikkeleita ja juttuja. Onhan se aikamoista nousua edellisten eduskuntavaalien 4,1 prosentin kannatuksesta nykyiseen 10,7%.
Tietäisihän tulos eduskuntapaikoiksi muutettuna todella paikkoluvun kolminkertaistumista viidesta viiteentoista. Aina kuitenkin on muistettava, etteivät gallupit äänestä ja vaaleihin on vielä kahdeksan kuukautta.

Teikari ottaa esimerkin eduskuntavaalien Soinin kannatuksesta Uudeltamaalta, josta hänelle tuli 19.859 ääntä. Siivellä läpimenijänä oli Pirkko Ruohonen-Lerner Porvoosta 1055 äänellä. Ei muuten vielä Porvoon kaupunki ole onnitellut uutta kansanedustajaansa, ensi kerralla lienevät jo tottuneet ajatukseen. Kolumnisti olisi voinut ottaa esimerkin lähempääkin, v.1983 vaaleissa sain SMP:n ehdokkaana yli 16.000 ääntä ja toisena meni läpi Lea Mäkipää 1.600 äänellä.

Kolumnisti viittaa myös entisaikoihin, jolloin sama ehdokas voi olla ehdokkaana monessa vaalipiirissä. Lain muuttaminen ja ehdokkuuden salliminen vain yhdessä vaalipiirissä on yksi
niistä laeista, jotka tehtiin Veikko Vennamon vuoksi. Jos vanha laki olisi jatkunut, olisi Vennamo kerännyt suuria äänimääriä monessakin piirissä, niin kuin nyt tekisi vastaavasti Timo Soini.
Muuten Vennamon takia tehty toinen lakimuutos koski puoluetukilakia, jonka perusteella tuki tuli puolueelle vaaleissa saatujen kansanedustajapaikkojen mukaan. Kun Kekkonen täytyi saada poikkeuslailla alkeellisemmankin kansanvallan syrjäyttäen jatkamaan presidenttinä, muutettiin puoluetukilakia niin, että jos eduskuntaryhmän enemmistö siirtyy pois puolueesta vievät he puoluetuen mennessään. Näin saatiin poikkeuslaki voimaan, kun SMP:stä lähteneet seteliselkärankaisetkin sitä kannattivat.

Teikari viittaa myös nykyisen vaalilakimme epäoikeudenmukaisuuteen vertaamalla viime eduskuntavaalien äänimääriä, kun rkp sai 126500 äänellä yhdeksän ja PerusS 112300 äänellä viisi edustajaa. Lakihan on vielä ensi vaaleissa voimassa ja vasta sitä seuraavissa vaaleissa ensi kertaa Suomessa toteutuu perustuslaki jokaisen äänen samanarvoisuudesta eli paikat jaetaan ensi kerran suoraan äänimäärien suhteessa. Mutta nyt jo nykyiselläkin kannatuksellamme edustajan paikka Satakunnassa on täysin realistinen, viime kerrallahan jäimme muutaman sadan äänen päähän vaaliliitonkin turvin.

On vaikea tietää, kumpaa Teikari tarkoittaa kirjoituksellaan Menestystä vallan liepeissä, halutaanko todella PerusSuomalaisten menestystä vai ei. Kansalaiset sen sitten vaaleissa ratkaisevat.

Ei kommentteja: