sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Mitä tosissaan tahdotaan

Kansanedustajien hallintoneuvostopaikoista on ollut melkoista parran pärinää. Eikä suotta.

Itsekin olen istunut Veikkauksen vastaavassa elimessä, jossa tietysto oli mukana olla, mutta kyllä yhtiötä johdettiin muualta eli hallituksesta, kuten muitakin valtionyhtiöitäkin. Joistakin valtion yhtiöistä onkin hallintoneuvostot poistettu, monista aiottu, mutta aikomuksiksi jääneet.

Päivän Helsingin Sanomissa tarkastellaan kysymystä ja todetaan esim. vuosi sitten Sauli Niinistön ja Jyri Häkämiehen esittäneen vastaavan vuosittain toistuvan kohun pakottamina neuvostojen lakkauttamista. Aie kuitenkin taas kerran raukesi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien vastustukseen. Nyt Kallikin on vaatimassa muutoksia ainakin palkkiosäännöksiin, mutta säilyttäisi edelleen neuvostot ainakin kaikissa valtioenemmistöisissä yhtiöissä. Näyttää lähestyvät vaalit olevan ainoa vaikutin, joka saa liikettä politiikkojen niveliin.

Palkkioiden tasosta on ollut monenlaisia esimerkkejä. Aluksi puhuttiin Jutta Urpilaisen saamasta 13.900€ oltuaan vain kahdessa kokouksessa. Satakunnasta on Samsa Kataja kommentoinut saamiaan korvauksia, ettei hän juokse rahan perässä, jos niin olisi, hän palaisi entisiin rahakkaisiin asianajotoimistonsa hommiin. Kataja on kuitannut Fortumista 17.000€ ja saman summan Kevan puheenjohtajana toimimisestaan, jonka johdosta saamastaan vaalirahoituksesta hänkin on tutkinnan kohteena. Eli yhteensä 34.000€, monen koko vuoden palkka. Raha ja rahastus on niin suhteellista. Jyrki Katainen onkin ehdottanut hallintoneuvostojen lakkauttamista ainakin sellaisissa yrityksissä, joissa on valtion lisäksi myös muita omistajia.

Näin onkin kysyttävä, mitä mieltä johtavat politiikot lopultakin ovat hallintoneuvostojen asemasta. Jos lopettamisestalöytyy todellinen tahto, miksei tehdä päätöstä. Pelkät puheet eivät vaikuta mitään. Niinpä HS:n toimittaja toteaakin asia tiimoilta esitetyn olevan tuttua puhetta ja medialle riittävän aineksia vielä moneen juttuun. Politiikot ovat todella paksunahkaisia, mikään muu ei heihin vaikuta kuin vaaleissa annettu ääni.

Laitan tähän vielä muistuman Kankaanpään valtuustosta takavuosilta. Eräs keskustan valtuutettu piti kovan puheen kokouspalkkioista luopumisesta. Kun pyysin puheenvuoron, puheenjohtaja Arvo Korpela ei sitä antanut. Kun myöhemmin kysyin miksei, kun olisin vaan sanonut, että ei pelkkä puhe mitään vaikuta, täytyy tehdä ehdotuskin, niin Arvo sanoi pelänneensä minun kannatavan palkkioista luopumista ja hän lisäsi, ettei teistä aina tiedä, mitä te puhutte.

Ei kommentteja: