sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Hajoaako EU luultua nopeammin

Kreikka,Irlanti, Portugali. Siinä kolme kirosanaa, jotka aikanaan teologissa tiedekunnassa olivat henkilönimiä, muttei viitsi niitä tässä luetella. Kuitenkin nämä kolme maata aiheuttavat niin meillä koti-Suomessa kuin koko EU:ssa vakavaa pohdintaa. Timo Soinin kuuluisa slogan: Missä EU, siellä ongelma, on toteutumassa korkojen kanssa ja jopa uskottua nopeammin.

Jyrki-boy se vasta helisemässä on. Hän on joutunut myöntämään tehtyjen stressitestien tehottomuuden Irlannin pankkien kurjan tilan selvittämisessä. Myöskään hänen kotimaan kovan paineen aiheuttanessa ahdingossa vaatimansa Irlannin lainojen vakuudet eivät ottaneet tulta. Näin hän nyt valtiovarainministerinä joutuu esittelemään eduskunnalle Suomen osuutta noin 90 miljardista eurosta. Ei käy katteeks kokoomuksen nappulaliigalaista Jyrkiä.

Takanahan on kansassa kovan vastustuksen nostattanut Kreikan tukeminen lainarahoilla. Eikä tämä rahan syytäminen mukamas lopu tähän, vuoroaan odottaa oven takana Portugali. Tämä on vuorossa sitten kun Irlannnin ongelmiin saadaan ratkaisu. Apupaketit kuulemma pysäytetään siihen, sillä suurempia maita, joista Espanja olisi myös anelemassa apua, ei euroalue enää kykenisi tukemaan.

Ja kaikki tämä tehdään myös meidän suomalaisten takia, meitä suojellaan: työpaikkoja, verotuloja. Uskokoon ken tahtoo. Yksinkertaisempaa olisi erottaa talousavun tarvitsijat rahaliitosta, jotta omalla valuutallaan ja devalvaatioilla voisivat hoitaa budjettejaan kuntoon.

Kaunko tämä tällainen EU kestää. Se on nyt joutunut jopa Helsingin Sanomien pääkirjoittaja toteamaan kirjoituksessaan otsakkeen mukaisesti Laajentumisen humalasta talouskrapulaan.

Ei kommentteja: