lauantai 4. joulukuuta 2010

Yhdet vaalit kerrallaan

15,4% PerusSuomalaisten päivän lukema Hesarin Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan, marraskuun luvusta on nousua 0,5 prosenttiyksikköä. Niinpä lehti pääkirjoituksessaankin joutuu otsakoimaan ei enää kolmesta suuresta vaan nyt neljästä isohkosta puolueesta. PS on vajaan kolme prosenttiyksikön päässä keskustasta ja demareista.

Aina muistetaan huomauttaa, ettei gallup-tulos välttämättä toteudu vaaleissa, kun Timo Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla. Niin muuten kaikkia muitakin ehdokkaita saa äänestää vain yhdessä vaalipiirissä, ei tämä siis Timonkaan osalta mikään yllätys ole. Lisäksi toitotetaan, ettei meillä ole tunnettuja ehdokkaita. Onpa vaan yli 400 kunnallisvaltuutettuakin, joista monet ovat tulleet valituksi suurella äänimäärällä. Esimekkinä allekirjoittanut sai Kankaanpäässä yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin Kauko Juhantalo eli äänimäärät 560-253.

Vaikka erittäin varmoja äänestäjiämme on 34%, niin ei se paljon poikkea kaikkien puolueestaan varmojen äänestäjien luvusta 37%. Kannastaan varmoja on siis tällä hetkellä selvästi vähemmän kuin pitkällä aikavälillä, esim. v.2006 lukema oli 44%. Mutta tässä on myös PerusSuomalaisten mahdollisuus, sillä kolmasosa kokee houkuttelevaksi vaihtoehdoksi äänestää juuri meitä, kokoomus tulee jäljessä ja muut puolueet kaukana takana.

Näin käymme yhdet vaalit kerrallaan niin kuin Timo Soini sanoi juuri julkistetun presidenttigallupin jälkeen, jossa siinäkin Timo oli kolmantena vain prosenttiyksikön keskustan ehdokasta perässä, mutta reippaasti demarien Heinäluoman edellä. Ja ykkösenä oleva Niinistöhän on kaikkea muuta kuin varma ehdokkuudestaan. Itse ei ilmeisesti halua, saako kokoomus sitten pakotettua hänet ehdokkuuteen. Epäilen, kun hänen oma puolueensakin on riisumassa loppujakin presidentin valtaoikeuksia.

Mutta käydään nyt ensin huhtikuun eduskuntavaalit. Timo Soinikin siirtyy kokonaan Suomen vaalikentille loppiaisen jälkeen, niin että kyllä näkyvyyttä riittää jatkossakin.

Ei kommentteja: