sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Vuoden uutinen

Aikamoisen pläjäyksen vasten kasvojaan ovat valtaapitävät ja muutenkin vanhat puolueet saaneet kuluneena vuotena lukemien 6,3% - 15,3% johdosta. Ei syyttä mokaajaministeri Suvi Linden Satakunnan maakuntakierroksellaan sanonut eduskunnan olevan kauhuissaan ja jopa paniikissa.

Vuoden ensimmäisessä Helsingin Sanomien numerossakin on sama asianlaita todettu peräti neljän päätoimittajan arvovaltaisilla lausunnoilla. Vuoden 2011 tärkein uutinen kotimaassa on heidän mukaansa PerusSuomalaisten jättiloikka kolmen suuren puolueen kantapäille. "Mikään ei näytä purevan politiikanvastaisuuteen, siksi vanhat asetelmat rakoilevat", kartoittaa tilannetta Nelosen päämies Eero Hyvönen.

Neljä päätoimittajaa pitää lisäksi suurimpana uutisena Euroopan pankki- ja talouskriisiä, joka vaikuttaa koko painollaan myös tänne Suomeemme. Kaukainen pohjoinen asemamme ei tässä mielessä ole mikään suojavarustus. Kun vielä viideskin päätoimittaja Satakunnan Kansasta Aamulehteen siirtynyt Jouko Jokinen pitää suurimpana maamme hurjaa velkaantumista, vielä alkaneenkin vuoden budjetti on 9 miljoonaa alijäämäinen, niin ei olekaan ihme, että kansan kärsivällisyys on kiehunut yli äyräidensä ja muutostahto kritiikin myötä tunkee maille ja halmeille ja vieläpä politiikkojen uniinkin.

Kun odottelimme vuoden viimeistä galluptulosta Yleltä, ilmoitti Uudenmaan ehdokkaamme entinen televisiotoimittaja Seppo Huhta tulevaksi kannatusluvuksi 17 %. Kun se olikin 15,3%, jota ihmettelin myös omassa blogissa tekemässäni vertailussa, ilmoitti Seppo olleensa aivan oikeassa, koska gallupin tekijä on ilmoittanut virhemarginaaliksi 1,7%. 15,3 + 1,7 = 17 m.o.t.
Eli vuoden uutinen piti loppuun asti, nousua vuoden aikan ilman virhemarginaaliakin 9% ja todella aivan kylkeen vanhojen ns. suurten puolueiden kanssa. Mikä vaan neljästä voi tällä menolla olla suurin eikä kukaan voi sanoa varmaksi neljän suurimman puolueen järjestystä. Onko siis vuoden 2011 uutinen PerusSuomalaisten kasvaminen suuremmaksi kuin konsanaan isä Veikon ja SMP:n aikana, jolloin kansanedustajien luku oli 18 vuosina 1970 ja 1972 sekä 17 vuonna 1983.

Ei kommentteja: