maanantai 7. maaliskuuta 2011

Ei lopu vieläkään

Aika hyvin viikonvaihteen Iltasanomat revittää kolmella sivulla SMP:n ja Veikko Vennamon saavuttamasta 18 kansanedustajan vaalivoitosta v.1970. Samalla lehti vertailee osuvasti ilman torkkupeittoa valtiosalin lyhyellä sohvalla nukkuvia Veikko Vennamoa 18 paikkaa ja Timo Soinia 17,9 prosenttia eli viimeinen gallup-lukema PerusSuomalaisille.

Viikonlopun lehdet eivät vieläkään malttaneet olla kirjoittamatta PerusÄssistä. Iltasanomat haastattelee laajassa artikkelissaan Pekka Vennamoa, joka toteaa nykypuolueen nousun takana olevan vähän saman tilanteen kuin v.1970, koska vallassaolijat eivät ole piitanneet ihmisten mielipiteistä. Samalla tapaa kirjoittaa Apu-lehden politiikantoimittaja Yrjö Rautiokin ylimielisestä eliitistä. Kansalaisten tyytymättömyys on patoutunut vuosia ja vaaleissa se purkautuu voimalla murtaen politiikan vanhat rakenteet ja valta-asemat.

Tällaista muutosta ei ole nähtykään sitten v.1945 vaalien, jolloin SKDL vapautui vaalipannasta ja marssi suurella voimalla eduskuntaan. Rautio on kaivanut esiin PerusSuomalaisten vaalikannatukset vuoden 2003 eduskuntavaaleista lähtien ja 1,6% kannatuksesta, josta lähtien kannatuskäyrä on ollut yhtäjaksoisesti nouseva. V.2006 presidenttivaaleissa 3,4%, seuraaavan vuoden eduskuntavaaleissa 4,1%, v.2008 kunnallisvaaleissa 5,4% ja v. 2009 EU-vaaleissa 9,8%.
Viime vuoden lopulla kannatuskäyrä sojotti 15% ja helmikuun lopussa Hesarin lukemat osoittivat 17,9%. Todellinen korjaamaton luku on ollut 24%. Meillä Satakunnassahan saatiin 21,5% saman tutkimuslaitoksen toimesta, jossa jälleen oli todellisesta kannatuksesta laskettu todennäköisesti saman 6% verran.

Mikää ei näytä vähentävän kansan innostusta, ei edes kauan odotettu ja nyt ilmestyttyään haukuttu PerusSuomalaisten vaaliohjelmakaan. Niinpä Rautio kirjoittaa pumagan olevan pumaga, eikä vaaleja ratkaise paperit vaan kokonaan toiset asiat, Niille, jotka antavat kannatuksensa PerusSuomalaisille protestin vuoksi, on aivan yhdentekevää, mitä pumagassa seisoo. Niinpä Suomen Kuvalehden Pekka Ervastikin kynäilee PS:n vaaliohjelman saaneet vanhoilta väsyneiltä puolueilta murskatuomion, mutta Timo Soini senkus vain hymyilee leveämmästi kuin koskaan. Pääasia, että puhutaan.

Näin jatkui Timo lauantaisen Aamu-TV-esiintymiseenkin jälkeen, kun hän esitti eläkerahastojemme sijoitusten ohjaamisesta entistä enemmän kotimaahan ja nimenomaan liikenneverkkojen rakentamiseen, koska valtio ja kunnat ovat varmempia maksumiehiä kuin monet huiphapelit ulkomaat. Toiset torjuivat esityksen jyrkästi, toiset jopa pääministeri Kiviniemi kannatti.

Niinpä Yrjö Rautio osuu naulankantaan todetessaan lähes kaiken niin Suomessa, Euroopassa kuin maailmallakin tapahtuneen sataneen suoraan meidän laariin. Meidän ei itse ole tarvinnut tehdä juuri mitään ja Rautio väittää lisäksi: eivätkä he (eli me) totisesti ole tehneetkään mitään.
Ja kaikki näyttää yhä vain kasvattavan kannatustamme, jopa arabimaiden mullistukset ja vaikkapa vain myöhäinen kevääntulo!

Ei kommentteja: