sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kuoleman kanssa leikkimistä

Keväällä vuonna 1986 olin koko silloisen 17 hengen smp:n eduskuntaryhmä kanssa Veikko Vennamon johdolla mukana ydinvoiman vastaisella marssilla Helsingin Mannerheimintiellä. Olimme täysin tietämättömiä samaan aikaan tapahtuneesta Tsernobylin ydinvoimalakatasrofista, Neuvostoliittohan panttasi tietoa päiviä. Olimme siis jo silloin ajastamme edellä.

Tämä sama kuolemanvaarallisen ydinvoiman vastustaminen on syöpynyt niin syvälle mieleeni, ettei sitä sieltä saada pois kulumallakaan. Tämä pienen ihmisjärjen kesyttämiselle mahdottoman jättivoiman kanssa leikkiminen ei ole viisasta. Jälleen kerran on nähty, mikä kuvaannollisesti on pullosta ulos päästetyn hengen voima: täysin käsittämätön ja hallitsematon.

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin yhteisvaikutuksesta Fukishimassa on tapahtunut ydinvoimalaräjähdys. Monet raktorit ovat jääneet ilman jäähdytysvettä kaikkien vetta pumppaavien generaattorien tuhouduttua. Nyt pumputaan merivettä, joka turmelee laitteet. Näin pyritään estämään säteilyn karkaaminen ilmaan. Samoja ongelmia on havaittu muissakin ydinvoimaloissa.

Jo nyt sanotaan kysessä olevan suurin tähänastisista ydinvoimalaonnettomuuksista. Mihin siellä vielä joudutaankaan, satojatuhansia on evakuoitu kaemmaksi ja ainakin kymmenkunta on saanut iholleen vaarallista säteilyä. Ei käy kateeks japanilaisia, joita kaiken lisäksi uhkaa nyt vakava energiapula, kun on liiaksi keskitytty energian tuottamiseen ydinenergialla.

Jo edelliskaudellani eduskunnassa kiinnitti huomiota ydinenergian tutkimiseen ja kehittämiseen ohjatut suuret määrärahat. Näin on tehty muissakin maissa. Olisikin hyvä tietää kuinka paljon rahoja koko maailmassa on uhrattu tämän vaarallisen energian alttarille. Jos näiden rahojen vastapainoksi olisi suunnattu yhtä paljon varoja ehtymättömän energialähteemme auringon tutkimiseen, olisimme paljon varmemmalla pohjalla loputtoman energian hyödyntämisessä. Eikö viimeistään nyt koko maailman voimavarat tulisi yhdistää tähän tärkeään tehtävään, jolla pystymme poistamaan maapalloamme uhkaavan ydinenergiavaaran ja ratkaisemaan onnellisesti loputtoman enrgiatarpeemme.

Suosittelen ydinvoiman puolustajille omastakin kirjahyllystäni löytyviä ydinenergian vaaroista kertovia kirjoja kuten Vahteran Ydinenergian uhkapeli ja kokoomateosta Ydinenergia ja elämisen laatu.

Ei kommentteja: