maanantai 14. maaliskuuta 2011

Häpeämättömyyden nousu

Sukupuolisiveettomyyttä on usein verrattu häpeämättömyyteen. Mutta vähintään yhtä vastenmielistä on se häikäilemätön palkkojen ja eläkkeiden saalistus, johon lukemattomat johtajamme kehtaavat syyllistyä ajattelematta, mihin tarvitsevat valtavia tulojaan tai miten päinvastoin muutaman sata euron saavat tulevat toimeen. Tuloerot yhteiskunnassamme ovat revenneet kestämättömiksi, kaikillahan meillä pitäisi olla ihmisarvo, eikä kukaan ole tuhatkertaisesti arvokkaampi kuin joku toinen.

Viikonvaihteen lehdissä oli taas näitä räikeitä saalistustietoja. Eikä niitä tee lainkaan ymmärrettävämmiksi se, että niistä menee myös korkea vero, joka tulee yhteiskuntamme hyväksi.

Nokia uusi johtaja Elop saa 4,5 milj. euron korvauksen Microsoftilta menettämistään ansioista. Toimensa syyskuussa aloittanut Elop sai viime vuonna muuta tuloa Nokialta 3,8 milj. euroa. Hänen kiinteä vuoispalkkansa on yli 1 milj. euroa, samaa vuosiluokkaa on Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestbergin ja Enson toimitusjjohtajan Jouko Karvisen vuosipalkat. Sammon toimitusjohtaja Kari Stadingh puolestaan nosti palkkaansa viime vuonna miljoonalla ansaiten 2,4 milj. euroa.

Eivät ole eläkejohtajatkaan pekkaa pahempia. Viime vuonna palkankorotusten (kuoppakorotusten) jälkeen sai Varman johtaja Matti Vuorinen 763 000 euroa, Ilmarisen Harri Sailas 595 000 euroa.

Kovatuloisia eläkeläisiä vuodelta 2009 (vuoden 2010 tietoja ei enää uskalleta julkaista) riittää myös mukavasti muhkeilla kuukausieläkkeillä. Presidentti Koivisto on tässä joukossa huutolaispoika saadessan 15 000 € kuussa. Näiden eläkkeellä olevien toimitusjohtajien kärkeen nousee pelkkänä johtajana Nokialla ollut Veli Sundbäck 84 000 €/kk. Kankaanpäästä maailmalle ponnistanut Simo Palokangas ex-toimitusjohtaja HK-Ruokatalossa saa 52 000€. Fortumin Lilius saa 40 000 €, Suomi-yhtiön Eino Halonen 51 000 €, Ilmarisen Kari Puro 30 000 €, Suomen Pankin Sirkka Hämäläinen 29 000 € jne.

Tää korutonta on kertomaa, se ota vastaan synnyinmaa. Miten voi joku olla näin ansiokas isänmaan palvelija. Eikö eläkekin ole sitä varten, että sillä tulisi toimeen, ei kai sillä enää pidä rikastua. Eikö meillä ole mitään mahdollisuuksia eläkekaton aikaansaamiseksi. Ei ihme, että kansa kärsii, katkeruus kasvaa ja PerusSuomalaisten kannatus nousee. Kohtuus se pitäisi olla kerjätessäkin.

Ei kommentteja: