sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Lauantainakin riitti vilskettä

Maakuntapäivät eli viikonloppu perjantai-illasta tiistaiaamuun kotimaisemissa ovat välttämättömiä kansanedustajalle, jottei vallan vieraannu tavallisesta arkielämästä ja kosketuspinta ystäviin ja tuttuihin säilyy edes jollakin tavalla.

Tänään lauantaina sain taas olla kosketuksissa monille tahoille, olin hautajaisissa, kastetilaisuudessa, veteraanin syntymäpäivillä ja vielä illansuussa vähän tienvarsiroskiakin keräämässä.

Martta Törmä, 90-vuotta täyttänyt veteraanin leski sai elää pitkän ja valoisan elämän, viimeiset ajat olivat hänelläkin riisumisen aikaa ja hän hapertui lopussa hyvin pieneksi ja voimat uupuivat. Sain olla vaimon kanssa mukana hänen hautajaisissaan. Hänen poikansa rovasti Sakari Törmä suoritti siunauksen puhuen kiitollisena kauniita muistoja rakkaasta äidistään.

Törmillä on ollut neljä lasta, yksi Annakka on jo kuollut. Olen saanut olla näiden lasten kanssa seurakuntanuorissa ja nuorimman Tapanin kastetilaisuudessa vuonna 1961 nimenomaan juuri Tapaninpäivänä, jonka muistan erinomaisen hyvin heidän omassa kodissaan Metsärinteentiellä.

Martta oli kodin ihminen pitäen hyvää huolta perheestään asemamies Niilon puolisona. Kodissa riitti vieraanvaraisuutta ja yhteenpuhaltamisen henkeä. Hän toimi vuosikymmenet pyhäkoulunopettajana ja vähän aikaa jopa kirkon suntionakin. Nyt hän pääsi perille kaipaamaansa taivaan kotiin. Hyvät ja kannustavat muistot jäivät jälkeenjääneille.

Kastehetki suurehkolle sukulaisjoukolle pidettiin Kankaanpään kirkossa, joka hyvin sopii isommalle vierasjoukolle. Antti ristittiin omasta suvun kastemaljasta kirkon kuorissa alttarin edessä. Ehdin käydä myös kastekodissa, missä nyt kolme sukupolvea elää sulassa sovussa, joka sekin on nykyaikana todella hienoa,

Veteraani Niilo Onniselkä täytti 93 vuotta ollen veljeään Vilhoa viisi vuotta nuorempi. Niilo on vielä hyvässä kunnossa Annikki-vaimonsa hyvässä hoidossa joskin kuulo on heikentynyt. Hän on toiminut pitkään saarnamiehenä ja myös hänen olemuksensa on valoisa pitkän uskonelämän kirkastamana. Näin usko antaa meille voimia ja vaikuttaa myös jokapäiväiseen elämäämme. Me Sotaveteraanit saamme käydä onnittelemassa merkkipäivinä veteraanejamme, tämän kunniatehtävän miellellämme suoritammekin kuten myös yli 90-kymmenvuotiaille joulutervehdykset.

Kaikissa näissä kolmessa juhlassa oli koolla perhe- ja sukulaispiiriä. Ja mikä on hienompaa kuin kokoontua yhdessä koolle ylläpitämään sukulais- ja perhesiteitä, on sitten kyseessä kastetilaisuus, hautajaiset tai syntymäpäivät, elämän koko kirjo!

Ei kommentteja: