lauantai 24. syyskuuta 2011

Ihmeellinen Kizhin saari

Maailmanperintölistan suojelukohde Kizhin saari on maineensa veroinen. Olen käynyt saarella aiemminkin, mutta taas Petroskoin matkalla sen totesin uudelleen. Koko Kizhin saaristo käsittää peräti 100 saarta, mutta suurimmalla pääsaarella ovat nämä suurenmoiset suojelukohteet kaksi mestarillisesti rakennettua puukirkkoa.

Korjauksen tähden suljettuna olevassa Kristuksen kirkastuksen kirkossa on kaksikymmentäkaksi veistettyä kupolia, vieressä olevaan lähes yhtä mahtavaa talvikirkkoa pääsimme ihailemaan myös sisältä ja saimme katsella esim. koko kirkkosalin etuseinän peittävää ikonostaasia. Rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta ja siksikin ne ovat uskomattomia tavallisten kansanrakentajien taidonnäytteitä, joita me jälkipolvet siis saamme käydä ihmettelemässä ja ihastelemassa.

Kantosiipialuksella matka Petroskoista kestää parisen tuntia pitkin Äänisen aaltoja. Ääninenhän on Laatokan jälkeen Euroopan toiseksi suurin järvi. Lähellä on manterettakin Äänisniemi. Saarella on myös muuta katsottavaa: kellotorni, Serginin ja Jakowlewin kookkaat maalaistalot, useita tsasuuneja jne.

Kaunis Karjala teoksessa kuvataan Kizhin kirkkoja: Kizhi on Karjalan sydän. Se määrää avaruuden harmoniaa. Karjalan sielu ja olemus heijastuu Kizhin kuvasta: rakennusten triadi ikään kuin kohoaa Äänisen sinisestä pinnasta ja kirkkokupolit liitävät Äänisniemen hellänvärisessä taivaassa.

Kirkot eivät lisäksi ole pelkästään museoita, talvikirkossa pidetään jumalanpalveluksia, elämä jatkuu Kizhin lähikylissä ja kalastajaveneitä liikkuu Äänisen ulapalla. Ja kolmesataatuhatta turistia vierailee kesän kuluessa saarella.

Omistan muuten kolmekin aluetta käsittelevää komeaa kuvateosta, jo mainitun Kaunis Karjala teoksen lisäksi Ääninen ja Kizhi spaziergang rund um die Insel. On tietysti myös Pertoskoi-kirja.
Matkoilla aina jää jotain käteenkin!

Ei kommentteja: