sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Joulun sanoma

Profeetta Jesajan ennustus toteutui jouluyön sanomassa, joka kohtasi kedon paimenet keskellä heidän elämänsä kovaa arkea. He eivät mitenkään olleet valmistautuneet vastaanottamaan tätä ilosanomaa, vaan se yllätti heidät keskellä työtä. Joulun suuri sanoma ilosta, rauhasta ja pimeyden poistumisesta onkin viesti koko elämää varten ja se on tarkoitettu juuri meille aivan tavallisille ihmisille.

Jo viestin alku kuuluu: Älkää pelätkö! Ensimmäisillä kuulijoilla oli kylläkin syytä pelkoon. Jo yön pimeydestä ilmestyvä enkeli oli pelottava. Tietämättömyys ja pimeys ruokkivat pelkoa, olihan ympärilla mahdollisesti pimeässä hiiviskeleviä petoja ja karjavarkaita. Paimensauvan kärkenä olikin oltava terävä keihäs. Mutta nyt enkeli julisti: Ei ole syytä pelätä. Maailmanhistorian käännekohta on tapahtunut, enää ei tarvitse pelätä, koska enkeli julistaa ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Ilo olikin harvinainen sen ajan Israelissa, jos se on sitä siellä tänäkin päivänä jatkuvien ristiriitojen keskellä.

Maa oli silloin Rooman maailmanvallan alistamana kokien miehitetyn maan rasituksia. Ilon tukahdutti paimenien sydämestä myös jatkuva uskonnollisen alamittaisuuden tunne, sillä heitä pieneläjiä pidettiin kirottuna joukkona, joka ei tuntenut lakia, sillä vain hurskaina pidettyjen kirjanoppineiden ja kansan johtajien katsottiin olevan Jumalalle kelpaavia.

Nyt kuitenkin juuri heille ilmoitettiin suuri ilo, joka kerralla sysäsi heidän harteiltaan huolten taakan: Teille on syntynyt Vapahtaja. Seimessä on pieni lapsi, johon Jumala on kätkenyt pelastuksen koko täyteyden ja jolla on valtuudet toteuttaa Israelin kansan ja koko ihmiskunnan vuosituhantiset toiveet: Emme enää ole synnin kahlehtimia ja iankaikkisen pimeyden ja kuoleman alaisia.

Ja tätä samaa joulun suurta ilosanomaa saamme mekin jokainen elää todeksi niin joulluna kuin jokaisena elinpäivänämme!

Ei kommentteja: