keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Äänestäminen kansanvaltaa

Huolestuttavan monet - varsinkin pudonneiden ehdokkaiden kannattajista - ovat ensi tyrmistyksissään ilmoittaneet jättävänsä äänestämättä presidentinvaalien toisella kierroksella. Näin ovat puheittensa mukaan tekemässä jopa aktiivipolitiikot. Suurimpana hämmästyksen aiheena ehdokkaana ollut Paavo Lipponenkin on tällaista ilmoitellut, toivottavasti tulee toisiin ajatuksiin.

Äänestäminen kun nyt vaan on meille jokaiselle annettu yhtäläinen kansalaisoikeus ja samalla velvollisuus. Kaikki olemme samalla viivalla, jokaiselle on annettu yksi saman arvoinen ääni, on sitten kysymyksessä itse presidentti tai kuka tahansa Matti Meikäläinen.

Ja jos - ja todella - mitä useampi jättää käyttämättä tätä äänioikeuttansa, niin seuraukset voivat olla ennalta arvaamattomia. Kyllä meillä kuitenkin on mielipide, kumman ehdokkaan tahtoisimme tulevan valituksi, jos emme äänestä, se on kuin antaisimme kannatuksemme sille, jonka emme kuitenkaan haluaisi tulevan presidentiksi.

Ja kauaskantoisemmin. Kaikissa maissa ei ole vapaata äänioikeutta. Mitä harvempi käyttää tätä oikeuttaan, sitä helpommin se voidaan eliminoida. Emmekä suinkaan haluaisi esim. Pohjois-Korean tai muiden diktatuurimaiden tilannetta, jossa voi päästä jopa surman suuhun, jos ei osaa näytellä suurta surua diktaattorin kuoltua.

Meillä länsimaissa suhtaudutaan kyllä kovin huolettomasti tähän luovuttamattomaan oikeuteemme, ja näyttäisi vaali vaalilta äänestysaktiivisuus vain vähenevän. Siksi meidän kaikkien tulisi kannustaa toinen toistamme äänestämään ja jos ei muuta, valitsemaan vaikkapa kahdesta huonosta vaihtoehdosta sen vähemmän huonon.

Tähän kaikki järkevästi ajattelevat kansalaiset yhtyvät, jopa molemmat jäljelle jääneet presidenttiehdokkaatkin tätä tähdentävät. Ja on Timo Soinikin tätä korostanut uusimmassa blogissaan, jossa myös ilmoittaa äänestäneensä ja mainitsee jopa ehdokkaansa nimenkin.

Ei kommentteja: