perjantai 20. tammikuuta 2012

Vihapuhetta vastaan

Presidentti Tarja Halonen oli avaamassa säätytalolla järjestetyn eri uskonnoista kootun Uskot-foorumin seminaarin Suoraan sanoen vihapuhetta vastaan - Puhukaamme hyvää toisistamme.
Mukanaolleena voin kertoa keskuteluun nostetuista asioista.

Avauspuheessaan Tasavallan Presidentti kertoi New Yorkin 11.9. terrori-iskujen jälkitunnelmissa kutsuneensa kokoon eri uskontokuntien edustajia. Sen seurauksena on nyt järjestynyt kolmen monoteistisen uskonnon juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin edustajien yhteistyöllä Hanasaaressa v.2007 pidetyn seminaarin hedelmänä tämä yhdistys: Uskontojen yhteistyö Suomessa - Uskot-foorumi. Tarkoituksena on vaalia yhteiskuntarauhaa maassamme uskonnnonvapautta vahvistavassa hengessä edistämällä uskontojen välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja yhteistyötä Foorumin tärkeiksi katsomissa asioissa.

Vielä 1970-lukuun tultaessa ei tällaiselle toiminnalle ollut mitään tarvetta maahanmuuttajien vähälukuisuuden johdosta. Nykyisin on tilanne muuttunut ja maahanmuuttoa pidetään luonnollisena asiana. Viime aikoina esiinnoussutta vihapuhetta on voitava vähentää. Lainsäädäntö määrittelee rajat sille, mikä on hyväksyttävää. On lähdettävä yhdenvertaisuudesta ja syrjintäkiellosta. Viranomaistoiminnan helpottamiseksi on panostettava kansalaiskasvatuksella uusiin asenteisiin jo päiväkodeista ja kouluista alkaen. Keinoja olisi pohdittava, miten myös murrosikäisiin voitaisiin vaikuttaa, koska juuri heidän keskuudessaan tämä kielteinen käyttäytyminen on yleisintä.

Presidentti toi esiin myös sen, että vuoden alusta on perustettu ihmisoikeuskeskus. Keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta on lisättävä ja nimettömänä esiintymisestä päästävä. Oikeuslaitoksen tehtävänä on vetää rajaa sananvapauden ja rangaistavan käyttäytymisen välille. Maahanmuuttajien omille järjestöille on tilausta, mutta myös heidän osallistumiselleen suomalaiseen järjestötoimintaan on näytettävä myönteistä valoa. Kotoutumisessa ensisijaista on kielen oppiminen, myös kielen työssäoppiminen on kannatettavaa. Käytännössä joudumme hankaliin tilanteisiin, joissa voimme auttaa.

Puheenvuoronsa lopuksi Presidentti Tarja Halonen kiitti uskontojen edustajian tämän tärkeän asian ympärille perustetusta yhdistyksestä ja toimimisesta vihapuheiden suitsimiseksi. Myös Presidenttiä kiitettiin aloitteellisuudesta ja nytkin mukaan tulemisestaan myös ojentamalla hänelle kukkia.

Foorumissa oli myös monia muita puheenvuoroja ja tervehdyksiä, joihin voi mielihyvin palata!

Ei kommentteja: