lauantai 4. helmikuuta 2012

Kansanedustajilla vientiä

Parina päivänä peräkkäin on kokoustettu Satakunnan kansanedustajina, ensin Raumall´ ja sitten
Poris. Raumalle kutsuivat Nuorkauppakamarit, Poriin ELY-keskus.

Raumalla kun oltiin, puheenaiheiksi nousivat Rauman tärkeät ajankohtaiset hankkeet kasitie ja satama. Molemmat ovat mukana valtion kehityskohteissa aivan huulella, mutteivat kuitenkaan ole vielä saaneet rahoituksia.

Rauman satama on yksi suomen suurimmista, konttiliikenteessä jopa kolmantena. Siksi tarvittaisiin satamaväylän syventämistä nykyajan suuremmille laivoille soveltuvaksi. Satamiin liittyy paljolti myös valtatie 8 rakentaminen. Länsi-rannikkolla Turku-Rauma-Pori-välillä tavaraliikenne kuten kaikki muukin liikkuminen on yksinomaan kumipyörien päällä, koska rautatieyhteyttä ei ole. Siksi valtatie kasin saattaminen nykyajan liikennevaatimuksia vastaavaksi on kiireistä.

Porissa ELY-keskuksesta sijaitsee vain E eli elinkeinopuoli, L ja Y eli liikenne- ja ympäristäkeskukset pitävää majaa Turussa. Niinpä meille kerrottiin melko myönteisiä merkkejä antavasta alueen suhdannekatsauksesta ja erityishuolta kannettiin nuorten työllisyystilanteesta.

Monin eri luvuin esitettiin nuorten työttämien määriä Satakunnassa, eriteltyinä eri TE-toimistojen alueella ja eri ikäluokissa. Kun jopa hallitusohjelmassa on nuorten yhteiskuntatakuu, jossa taataan työ- tai opiskelupaikka alle 25-vuotiaille, mutta työpaikka vain kaikille alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille, niin väliinputoajiksi uhkaavat jäädä alle 30-vuotiaat työttömät. Tietysti toinen suuri vaikeasti työllistettävien ryhmä on pitkäaikaistyöttömät. Ovathan presidenttiehdokkaatkin kantaneet huolta - ainakin näin ennen vaalia - syrjäytyneistä nuorista.

TE-keskukset (entiseltä nimeltää työvoimatoimistot) tekevät parhaansa. On esimerkiksi järjestetty yrityksille kamppanja: Työtä nuorilla. Ja kun suhdanteet päinvastaisista peloista huolimatta sittenkin näyttävät valoisilta, on uskottava työtä löytyvän myös näille nuorille. Semminkin kun suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle ja kymmeniä vuosia puhuttu työvoimapula ehkä lopultakin on rantautumassa maahamme, vaikka ei vielä tänäpäivänäkään siltä näytä.

Ei kommentteja: