torstai 10. toukokuuta 2012

Edustajantoimen hoitamisesta

Kansanedustajan käyttäytymisen tulee olla vakaata ja arvokasta. Tänään herätti kiusallista huomiota eilisissä Eurooppa-päivän uutislähetyksillä esiintynyt Eurooppa-ministeri Stubb lausunnoillaan, jotka eivät täytä tätä vaatimusta. Hän vertasi Kreikan ja Ranskan vaaleissa menestyneitä äärioikeistolaisia puoueita Perussuomalaisiin todeten perussuomalaisuuden levinneen näihin maihin. Nämä kaikki puolueet ovat hänen mukaansa populisteja, jotka  eivät edes hae ratkaisuja.

Saimme juuri opetusta kansanedustajien oikeuksista ja velvollisuuksista professori Mikael Hidenltä, korkeimmalta tämän alan laintuntijalta seminaarissa, jossa Helsingin yliopiston toimesta kosketeltiin arvovaltaisin alustajavoimin kansanedustajien edustajatoimen ajankohtaisia kysymyksiä.

Näin seminaarin anti todella ajankohtaistui, sillä professori Hiden totesi tämän vakaan ja arvokkaan esiintymisen vaatimuksen ulottuvan laajalti kaikkeen siihen, missä edustajan katsotaan esiintyvänjuuri edustajana. Ja kyllähän ministeri Stubb on myös kansanedustaja. Puutuimme asiaan eduskuntaryhmän kokouksessa ja varmaan huomenissa saamme siitä julkilausuman.

 Stubbhan on tällaisilla lausumilla loistanut ennenkin. Muistamme miten hän kirosanoja käyttäen vähätteli Pohjoismaiden neuvoston kokousta. Ja ensimmäisen Kreikka-tukipaketin myöntämisen jälkeen hän vaitti tukea arvostelleita pölhöpopulisteiksi. Onko tämä vakaata ja arvokasta esiintymistä ja käyttäytymistä vieläpä Eurooppa-ministeriltä.

 Asian tekee vielä vakavammaksi se, millaisen kuvan hän antaa maastamme ja puolueistamme ulkomaille. ERi taida Suomi-kuva kirkastua näillä asiattomilla mustamaalaavilla puheilla.

Jatkan huomenissa lisää arvokkaan seminaarin antimista. Nyt puhe kääntyi vasta tähän yhteen ainoaan kansanedustajan käyttäytymissääntöön ja yhteen ainoaan kansanedustaja-ministeriin.