keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Tuleeko ERV:stä hirttosilmukka

Nyt on hallitus  huhtikuun 26. päivänä antanut selkeän esityksen eduskunnalla Euroopan vakausmekanismista (EVM) tehdystä sopimuksesta. tai voisi kysyä, onko tämäkään yli 80 sivuinen pumaskakaan niin helposti avautuva. Aikamoisessa kierteessä koko EU-apujen kanssa pyöritään.

Samalla päivämäärällä kuin hallitus on antanut tämän esityksensä Euroopan vakausmekenismin (EVM) perustamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten vaimaansaattamisesta tekivät perussuomalaisten edustajat ulkoasianvaliokunnan mietintöön vastalauseen sillä perusteella, etteivät voi hyväksyä EU:n perussopimukseen tehtävää muutosta, jolla 136 artiklaan lisätään euromaiden oikeus perustaa taloudellinen mekanismi euroalueen vakauden turvaamiseksi.

Nyt tässä viimeisimmässä hallituksen esityksessä on lisätä yhteenlaskettua väliaikaisen vakausrahaston (ERVV) ja EVM:n lainakapasiteettia 700 miljardiin euroon, vaikka aiemminn kattona on ollut 500 miljardia. Suomen vastuiden määrä nousee 12,58 miljardiin. Mutta artikla 25 kertoo koruttomasti mahdollisista lisämaksuista: Jos joku jäsenmaa laiminlyö osuuksiansa maksamisen, lankeaa muille jäsenille tarkistettu korotetun pääoman maksuvaatimus.

Lisäksi Suomi on jo budjetoinut Kreikan takuita 1,6 miljardia. Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) joudutaan myös lainaamaan 3,76 miljardia, samoin Euroopan Keskuspankille (EKP) ja onhan Kreikalle myönnetty kakkospakettikin ja Portugalia ja Irlantiakin on tuettu. Kokonaisvastuumme varovaisestikin arvioiden on 30 miljardin euron luokkaa, toiset sanovat sen nousevan jopa oman vuosittaisen budjettimme kokonaissummaan eli 52 miljardiin. Joka tapauksessa puhutaan valtavista rahasummista, joiden rinnalla paljon mainostetut takuumme eivät paljoa paina semminkin kun ne eivät kiinnostaneet heikkojen ehtojensa takia muita maita. Suomi joutui ainoana maksamaan tarvittavan pääoman kerralla ja luopumaan mahdollista tulevista voitoista.

Taitaisi olla oikea poppaukko, joka latelisi kaikki myöntämämme lainat ja vastuumme sekä mahdolliset takuumme yksiselitteisen selkeästi. Mutta ehkäpä tarkoituksellisesti kaikkea ei kerrota tai kukaan ei tiedäkään lopullisia summia. Espanja ja Italia suurina EU-maina keikkuvat talouksineen veitsenterällä. EU-tuista ei loppua ole näkyvissä.