maanantai 4. kesäkuuta 2012

Armeija marsii muullakin kuin vatsallaan

 Mitä juhlavin valtakunnallinen sotilasparaati pidettiin puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Helsingin Senaatintorilla koko aukeaman täyttäneen yleisön seuratessa arvokasta tilaisuutta. Näin muistetaan samalla myös sotamarsalkka Carl Gustaf Mannerheimin syntymäpäivää 4. kesäkuuta.

Sotavoimista paraatissa ja sitä edeltäneessä kenttätilanteessa oli edustettuna 1 100 sotilasta. Valtavia sota-ajoneuvoja oli 60. Paraatin vastaanottivat ensimmäistä kertaa Tasavallan Presidenttinä Sauli Niinistö ja Puolustusvoimien komentaja kenraali Ari Puheloinen. Mukana olivat myös oma palveluspaikkani Porin Prikaati ja Kankaanpäästä Satakunnan Tykistöprikaati. Myös tapasin oman varusmiesaikaisen komppaniani päällikön silloisen kapteeni Sarvannon.

Kenttäpiispa Niskanen puhui rauhan merkityksestä, miten se on suuri lahja ja vaalimisen arvoinen. Jo apostoli Paavali puhui Jeesuksen meille jättämästä rauhasta.

Presidentti Niinistö muistutti kokoontumisen olevan Suomen keskeisimmällä paikalla hallintovallan, sivistyksen ja kirkon keskuksessa. Meidän on edelleenkin huolehdittava puolustuskykymme ylläpitämisestä, johon  myös puolustusvoimauudistus tähtää. Yleinen asevelvolllisuus on edelleen maanpuolustuksen kulmakivi. Puolustusvoimat tekee tärkeää työtä myös nuorisomme kouluttajana. Nuorten syrjäytyminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka torjumiseksi meidän kaikkien on tehtävä yhdessä töitä.

Kaartin pataljoonan sotilassoittokunta teki omalla panoksellaan juhlasta juhlan ja osoitti samalla 200 vuotta täyttäneen joukkkoyksikön ja koko puolustuslaitoksemme jatkuvan elinvoimaisuuden. Puolustusvoimiamme ja meidän kaikkien yhteistä maanpuolustustahtoa tarvitaan edelleen. Sotiemme sankarivainajien, invalidien, veteraanien ja kotirintamanaistemme ponnistelut velvoittavat myös meitä nuorempia!