torstai 21. kesäkuuta 2012

Onko suomalaisen työn suosiminen syrjintää

Helsingin Sanomat oli puoluetoimistomme avajaislehdistötilaisuudessa ja paheksui yksin suomalaisella työllä tehtyä korjausta, kysellen vähemmistövaltuutetulta asiasta, joka puolestaan väitti syyllistyttävän rotusyrjintään, jos ehdoksi työtä tehtäessä laitetaan vaatimus suomalaisista työntekijöistä. Tein asiasta eduskuntakyselyn, jonka allekirjoitti lomallelähtökiireistä huolimatta yli 20 perussuomalaista edustajaa.


KIRJALLINEN KYSYMYS

Suomalaisen työvoiman käyttö

Eduskunnan puhemiehelle



Perussuomalaiset-puolueen uuden puoluetoimiston remontissa käytettiin suomalaista työvoimaa. Nyt kuitenkin tietyt valtionhallinnon asiantuntijat ovat tästä närkästyneet. Helsingin Sanomat kertoo 21.kesäkuun 2012 uutisessaan vähemmistövaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltusen sanoneen seuraavaa ”Jos tilaa rakennustyötä, ei saa toimia syrjivästi myöskään sillä lailla, että asettaa hankkijalle tai alihankkijalle syrjivän velvoitteen”. Jotta Helsingin Sanomien artikkelista saataisiin todella perussuomalaisia moittiva, niin lehti haastatteli myös toista virkamiestä eli sisäministeriön alaisen syrjintälautakunnan sihteeriä Juhani Kortteista, joka lausui lehden mukaan seuraavaa: ”yhdenvertaisuuslain mukaan ammatinharjoittamisen edellytyksiin ei saa puuttua syrjivillä perusteilla”.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:



Ollaanko valtioneuvostossa myös samaa mieltä kuin lausuntoja asiassa antaneet valtion virkamiehet? Tämä virkamiesten kannanotto voi tarkoittaa yksiselitteisesti myös sitä, että tähän työhön ei olisi saanut valitapelkästään suomalaista työvoimaa. Entä mitä mieltä sitten valtioneuvosto on hallitusohjelmaansa kirjatusta ns. lähiruuan suosimisesta? Onko se valtioneuvoston mielestä ulkomaalaisten elintarvikkeiden syrjimistä vai kotimaisen suosimista?



Helsingissä 21 päivänä kesäkuuta 2012

Anssi Joutsenlahti /ps