torstai 26. heinäkuuta 2012

Liikunnasta pitempää ikää

Luin todella terveydenhoitolehdestä, että tupakanpolton lopettajien sairastavuus ja kuolleisuus vähenevät. Tämä uutinen oli vähän samanlainen, kuin tutkimustulos eri ammattien vaikutuksesta kuolinikään, jossa todettiin pappien kuolleisuuden olevan vähäisintä, koska he elävät vanhimmiksi. Onhan nytkin  esim. Kiinan lähetystyössä ollut Päivö Parviainenkin 100-vuotias ja piti saarnan kesäkuussa Haminassa Suomen Lähetysseuran 9 000 henkeä keränneessä kesäjuhlassa. Muuten Isonkyrön Herättäjäjuhlilla oli kirkollisista kesäjuhlista toiseksi eniten väkeä: 38 000.

Nämä ikäkysymykset tulivat mieleen lukiessani  tutkimusta juoksemisen vaikutuksesta ikävuosien määrään. +5,6 naisille, +6,2 miehille! Näin paljon säännöllinen hölkkääminen keskimäärin lisää elinvuosia.Tulos on saatu Kööpenhaminassa sydäntutkimuksessa, jossa seurattiin 35 vuoden aikana
 20 000 ihmisen elintapoja. Hölkkääjiä oli joukossa noin 1 900 eli joka kymmenes.

Näin ollen ei ole lainkaan turha kansanviisaus: Juokse henkesi edestä, vaikka se voi kertoa toisenlaisestakin todellisuudesta, vaaratilanteesta pakoon kiirehtimisestä kuten vaikkapa Tsunahmin tieltä. Liikuntaa kaikin tavoin kannattaisi siis edistää ja totuttaa jo lapsuudesta ja nuoruudesta alkaen säännölliseen liikunnan harrastamiseen. Se olisi parasta terveyden hoitoa ja sairauksien ennaltaehkäisyä, johon olisikin panostettava nykyisen sairauspainoitteisen hoitomallin sijaan, se olisi ihmisille onnellisempaa elää terveempänä ja säästäisi yhä määrättömimmiksi kasvavian sairaanhoitomenojamme.Ennaltaehkäisy olisi aina viisasta. Vierivä kivi ei sammaloidu!

Liikunta lisää kyllä ikää, mutta ei siinä kaikki, se antaa myös voimia arkipäivän elämään ja tuo siihen sisältöä ja iloa ilman mitään keinotekoisia piristeitä tai ehosteita tehden elämästämme oikeaa ja elämisenarvoista henkistä ja hengellistä puoltamme unohtamatta ja aliarvioimatta.