keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Budjettikeskustelua pukkaa

Koko viikko eduskunnassa käydään budjetin lähetekeskustelua, illasta aamuun. Ensin nyt tiistaina ja keskiviikkona kello 22 asti, torstaina ilmeisesti niin pitkään kuin puhujia riittäää. Molempana iltana olen istunut puhemiehenä viimeksi eli kello 20-22 ja sitten lopettanut istunnon.

Istunnot kestävät senkin vuoksi näin kauan, koska jokaisella ministerillä on oman hallinalansa esittely ja sitä seuaa tunnin debatti, eli kansanedustajat saavat kysellä minuutin puheenvuoroissa ministeriltä ja hän vuorollaan vastaa. Sitten kun aikaa jää, käytetään varsinaisia edustajien varaamia puheenvuoroja, joiden suositeltu pituus on viisi minuuttia, jotkut jopa ylittävät tämän sovitun ajan.

Torstaina kun puhemies Heinäluoma on matkoilla saan kunnian johtaa puhetta televisoitavalla kyselytunnilla, tämä huki taitaa langeta osakseni aina kerran niin syys- kuin kevätkaudellakin. Sitten muuten kahden viikon päästä torstaina tulee kutsuminani 50 henkeä Kankaanpäästä seuraamaan eduskunnan toimintoja ja tustumaan taloon ja perussuomalaisten kansanedustajiin. Sitten vielä marraskuun viimeisenä torstaina Kankaanpään työttömät tulevat linja-autonlastillisena joukkona puolestaan käymään eduskuntatalolla. Näitä matkojan olen järjestänyt jo aika monta ja perästä kuuluu sanoi pyssyntekijä. Eli eivät matkat näihin lopu!