keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Satakunnan kannatus koko maan keskimäärää parempi


Kuntavaalitarkkailusta Satakunnassa ei voi myöskään todeta muuta, kuin että hienosti meni.
Kun viime kerralla emme olleet edes joka kunnassa mukana, ainakin viisi kylmää kuntaakin löytyi, nyt oli ehdokkaita jokaisessa kahdessakymmenessä kunnassa, ja mikä ihmeellisintä, kaikissa kunnissa saimme myös valtuutettuja. Kahdessa kunnassa eli Laviassa ja Pomarkussa saimme valtuutetun ja muissa kahdeksassatoista kunnassa tuli valtuutettuja eli vähintään kaksi meni läpi, kaiken kaikkiaan valtuutettuja Satakunnassa on 72.
Paikkalukujen määrällä olemme suurin puolue Kankaanpäässä yhdessä keskustana kanssa kymmenellä valtuutetulla. Toiseksi suurimpia olemme Honkajoella, jossa prosenttikannatuskin on koko maan viidenneksi paras 30,1. Kolmansiksi olemme yltäneet Huittisissa, Jämijärvellä, Köyliössä, Porissa ja Siikaisissa. Porissa huomionarvoista vanhastaan voimakkaassa vasemmistovaltaisessa kaupungissa on, että vasemmistoliitto jäi taaksemme neljänneksi.
Prosentuaalisesti ykkösenä on siis Honkajoki 30,1 %, hyvänä kakkosena tulemme Kankaanpäässä 26,9%, seuraavina Köyliö 16,7 %, Huittinen 16,6 %, Siikainen 16,4 %, Karvia 15,7 % ja Pori 15,3 %. Kaikki huomattavasti yli valtakunnallisen kannatuksemme 12,3 %. Koko Satakunnankin kannatus nousi 1,4 % valtakunnallisen kannatuksen yläpuolelle 13,7 prosenttiin, jossa kasvua edelliskertaisesta on 7,7 %, joka sekin on juuri ja juuri parempi kuin koko maan lukema 7%.
Tommi Laitila Honkajoelta ilmoitti, että heiltä löytyy myös ääniharava, joka on juuri hän itse Tommi. Toinen kärkinimi puolestaan on Simo Riuttamäki Huittisissa ja vielä kolmaskin Säkylän Jorma Julin!
Ja kyllä näitä kärkinimiä on monia muitakin. Kakkosia ovat Mikko Laiho Kokemäellä, Maarit Markkula Köyliössä, Pasi Mäenranta Raumalla ja Tero Järvelä Ulvilassa. Tero voitti jo toistamiseen nykyisen kansanedustaja Anne Hollmlundin, joka edelliskerralla oli jopa ministeri. Kolmostilalle ylsivät Marko Nieminen Nakkilassa ja Ari Jalonen Porissa.  Sitten vielä meitiltä Kankaanpäässä löytyvät sekä toinen että kolmaskin sija yhden äänen erolla jotka jaamme keskenämme Jarin kanssa. Että sillä tavalla sanoisi Tarvajärvikin!

Parhaiten valtuutettuja saatiin siis Kankaanpäässä eli kymmenen, jolla yllämme koko maan neljännelle tilalla. Kuudennelle sijalle yhdeksällä valtuutetullaan nousee Pori kymmenen muun kunnan kanssa: Espoo, Kajaani, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Liperi, Rovaniemi, Tampere, Vaasa, Ylöjärvi. Kaustisia lukuun ottamatta Kankaanpää on koko joukon pienin kunta, jossa siis suhteellisesti on vaikeampaa lukumääräisesti saada valtuutettuja. Ja kaupunkikunnista ilmeisesti nousemme ykköseksi  kannatusprosenteissa. Sekin siis nostaa Kankaanpään saavutusta, vaikkei sitä Satakunnan ulkopuolella olekaan mitenkään noteerattu, mutta kuka kissanhännän nostaa, ellei kissa itse.