sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Vaalien ennusmerkit näyttävät hyvää

Niin Kankaanpäässä kuin muualtakin kantautuneet tiedot kertovan kansan olevan innokkaasti liikkeellä. Juha Väätäinen kiersi koko Suomen kovalla vauhdilla väkijoukkoja villiten. Hänen ideoimansa siniset PS-kaulahuivit olivat halluttuja loppuen kesken. Meidän vaalikahvilamme ja toritarjoilumme niin kuin ilmoittelummekin on ollut näkyvää eikä varmasti yksikään ole jäänyt tietämättömäksi tarjoamastamme vaihtoehdosta korruptiolle ja hyvä veli-järjestelmälle.

Myös mielipidetiedusteluiden numerot ovat olleet rohkaisevia, vaikka viimiset julkaistut gallupit osoittivat pienoista alamäkeä, niin silti ne lupasivat jopa kolminkertaista kannatusta edellisvaalien 5,4 prosenttiin. Iltasanomien lukema oli alhaisin 13,6 %, MTV 3 ja YLE 1 näyttivät lähes samaa eli 15,2 % ja 15,3 %.

Lehtienkin kirjoittelut ovat olleet samansuuntaisia PerusSuomalaisten voittoa ounastelevia, vain kannatuslisäyksen suuruudesta taitetaan peistä. Apu-lehdenkin politiikan toimittaja Yrjö Rautio toteaa yks´kantaan PerusSuomalaisten olevan näiden vaalien suurin voittaja, onhan ehdokasmääräkin yli kaksinkertainen 4 350, kun se edellisissä vuoden 2008 vaaleissa oli 1 800. Keskustan ohi pääsyä hän ei kuitenkaan ennusta, koska sen lähes kaksinkertainen ehdokasmäärä antaa vahvan etulyöntiaseman.

Vahvasti keskustapuolueen lehtenä pidetty Maaseudun Tulevasiuus veti viimeiseen ennen vaaleja julkaistuun lehteen etusivun yläosaan viiden palstan otsakkeen: Hallituksen politiikka siirtää ääniä perussuomalaisille. Uutisosaston kokonaisella sivulla tarkastellaan vaalikuvioita monelta kantilta lehden teettämän kyselyn perusteella. Joka kolmas valitsee ehdokkaansa riippumatta siitä, minkä puolueen listalla tämä on, ja joka kymmenes vaihtaa puoluetta edelliskuntavaaleihin nähden. Maanviljelijöistä enemmistö äänestää edelleen keskustapuoluetta, mutta perussuomalaiset saavat heiltä enemmän ääniä kuin edelliskerralla. Suurimpia siirtymiä kuvaavassa piirroksella perussuomalaisiin muista puolueista tulevat nuolet ovat huomattavasti paksumpia kuin poispäin menevät nuolet.

Kun vielä ennakkoäänestysnumerot ovat olleet aikaisempaa suuremmat, näyttäisi vaalien osanotto olevan vilkasta ja se jos mukä lupaisi hyvää juuri PerusSuomalaisille, sillä kannattajamme jäävät helposti sinne nukkuvien joukkoihin, ellei heitä erityisesti saada liikkeelle.