maanantai 8. lokakuuta 2012

Vaalipaneelissa tuttua väkeä

Näin vaalien alla pukkaa monenlaista paneelia. Taisin kuitenkin päästä yhdellä ainoalla tämänpäiväisellä keskustelulla, sillä meiltä löytyy sopivia ehdokkaita joka lähtöön. Huomenna nuorisoparlamentissa ovat mukana Jari Koskela ja Sofia Latvajärvi, maaseutuseminaarissa 17.10. kyläaktiivit samoin Sofia ja Teuvo Roskala, yle-Satakunnan lähetykseen ei vielä ole porukan edustajaa nimetty, hyviä ehdotuksia otetaan vastaan. Toritilaisuudet ja vaalikahvila ovat luku erikseen.

Tänään olimme kaikkien puolueiden edustajien kanssa vammaisjärjestöjen yhteiselimen Kasevan ja Kankaanpään Seudun toimeenpanemassa paneelissa valtuuston suurimmasta ryhmästä keskustasta alkaen Keijo Kerola, demareista Katri Kujanpää, kokoomuksesta Antti Kivelä, perussuomalaisista siis allekirjoittanut, vasemmistoliitosta Anja Vähäkoski, vihreistä Anne Hakala ja kristillisdemokraateista Marika Eremenko. Paneelin kokeneena vetäjänä toimi emerituspäätoimittaja Antero Karppinen

Keskustelussa pääpaino järjestäjästäkin  ja muutenkin sen hallitsevasta asemasta talousarviomäärärahojen käyttäjänä johtuen oli Pohjois-Satakunnan sosiaali ja perusterveydenhoitokuntaliikelaitos eli PoSa ja sen monet palvelut, jotka ovat elintärkeitä, mutta viiden kunnan muodostaman yhtymän kaikkien virkailijoiden viiden vuoden erottamisturvaa paheksuttiin semminkin, jos mukaan nyt tulee Pomarkku, niin neljä vuotta toimineiden viranhaltijoiden turva pitenee taas viidellä vuodella. Eritoten tätä työturvan pysymistä ketjuttamisessakin pidettiin älyttömänä. Kaikki puolueet myöntävätkin tämän epäkohdan, mutta muutosten aikaansaminen on aina työlästä ja kestää aikansa. Nimenomaan virkakoneiston byrokratian riisumiseen olisi voitava ryhtyä suoritusportaan palveluiden pakollisen lisäämisen vastapainoksi.

Kuntien talousahdinko muutenkin puhutti ja se onkin vaalien suurimpia kysymyksiä. Tarvitaan lisää yrittäjiä ja työpaikkoja, muttei jo tapahtuneiden veronkorotustenkaan jatkumiselle löydetty vaihtoehtoja. Kankaanpään talouskin kahden ylijäämäisen vuoden jälkeen on kääntynyt parin viime vuoden aikan alijäämäiseksi kolmen miljoonan vuosivauhtia ja samaan aikaan velkamäärä asukasta kohden on kasvanut lähes tuhannella eurolla eli nyt ollaan 2.900 euron lukemissa.

Tällaisen paneelin mielekkyys löytyy siinä, että paikkalislehti kertoo keskustelun kulusta, juurikaan ketään kuulijaa ei saada muuttamaan puoluemielipiteitään, siksi siotutunutta joukkoa paikalle kertyy, suurelta osalta ehdokkaita, perussuomalaistenkin ehdokkaita oli yhdeksän, muutkin ovat suurelta  osalta jo jopa puolueiden jäseniä. Onhan sentää muitakin osallistujia, mutta ei todellakaan kovin paljoa.

Tänään meitä kankaanpääläisiä kohtasi sellainenkin onni, että itse päämisnisteri Jyrki Katainen vieraili puhetilaisuudessa S-marketin pihamaalla sateen uhkan väijyessä, mutta kuitenkin pysytellessä poissa. Paikalla taas oli sitä sitoutunutta puolueväkeä, erään arvion mukaan meitä perussuomalaisiakin oli melkoinen prosentti koko määrästä. Sain varapuhemiehenä olla kättelemässä ja tervetulotoivottamassa Jyrkin ja kertoa ilon siitä, että pääministerikin juuri sopivasti saa olla näkemässä alueen tulvatilanteen, kun Kankaanpäästä hänen matkansa kaiken lisäksi jatkui toiseen vedenvaivaamaan kuntaan Karviaan.

12