keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kyllä maksamme


Nauru pidentää ikää, Timo Soinille ja perussuomalaisille on naurettu, kun uhoamme EU-maiden tukipakettien turmiollisuudesta omalle maallemme, törkeimpänä esimerkkinä vanha sivistyksen kehto Kreikka. Mutta nyt näyttääkin tulevan itku pitkästä ilosta. Hallituspuolueet pelkäävät edessä olevia vaaleja, siksi ne eivät päästä mieleensäkään ennen aikaisten vaalien mahdollisuutta, vaan antavat vaalien tulla ajallaan, vuonna 2014 eurovaalit ja eduskuntavaalit seuraavan vuotena 2015.



Juuri niihin aikoihin Iltalehdessä haastateltujen talousasiantuntijoiden mukaan laukeavat Kreikan lainojen leikkaukset ja silloin on nauru kaukana. Iltasanomien toimittaja Juha Ristimäki kirjoittaakin perussuomalaisten voivan sanoa silloin: "Mitäs me sanoimme!" Paljon muuta mainontaa ei sitten enää tarvitakaan.



Toisella oppositiopuolueella keskustalla ei olekaan näin helppoa, koska he nimenomaan ovat olleet myöntämässä Kreikan ensimmäistä yli miljardin lainaa ilman takuita, josta demarit kyllä muistavat kertoa, he kun mukamas ovat nykyhallituksessa olleet saamassa näitä vakuuksia, jotka parhaimmillaankin kattavat vain 40%, jos sitten vakuuksilla kriisitilanteessa on mitään arvoa.



Iltasanomissa on haastateltu neljää talousasioihin perehtynyttä: OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskasta, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälää, Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holmia, Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaista. Kaikki he päätyvät lähes samaan tulokseen: Kreikka ei selviä veloistaan ja niiden maksuosuudet lankeavat Saksan vaalien jälkimainingeissa. Suomen maksuosuus Kreikan ensimmäisen lainapaketin lankeamista mainittuina vuosia 2014-2015 tulee olemaan 0,5 miljardin luokkaa eli noin 500 miljoonaa euroa. Mummon markoissa numeroin kirjoitettuna 3.000.000.000. Ei mikään vähäpätöinen rahamäärä näin ensi alkuun, mitä seuraavaksi sitten tulleekaan. Sillä summalla rakennettaisiin esimerkiksi jopa kaikki nyt rahanpuutteessa korjaamatta jäävät rakentamissuunnitelmissa olevat valtatiet.



Tää korutont on kertomaa, se vastaanota synnyinmaa ja sen kansalaiset, me jokainen veronmaksaja. Verokuormamme ei ole keveä eikä kevenemään päin.