sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Veikko Huovinen ja vennamolaisuus sekä perussuomalaisuus

Lupasin facebookissa Kimmo Kivelälle ja muillekin, että kirjoitan tänään Panu Rajalan teoksesta "Hirmuinen humoristi" (Veikko Huovisen satiirit ja savotat) ne poiminnat, joissa viitataan Veikko Huovisen ajattelun ja tämän päivän perussuomalaisuuden yhtymäkohtiin! Niitä löytyy Huovisen kirjoista useampiakin. Onpa hän sanonut kerran äänestäneensä (vuonna 1978) Veikko Vennamoakin, koska hänellä oli sen verran vastarintaa.

Vuonna 1973 ilmestyneessä kirjassaan "Rasvamaksa" Huovinen kertoo ammattimaisesta puoluehaukkujasta, joka kävi haukkumassa aina sen puolueen, jota hän tiesi talon isännän erityisesti vihaavan. Johannes Virolainen antoi moitteita siitä, että tuollainen juttu lisää populismia aikana, jolloin Kekkonen oli ryhtynyt voimakeinoin hajottamaan vanhan kilpailijansa Veikko Vennamon johtamaa Suomen Maaseudun puoluetta.

"Lentsu" ilmestyi 1978. Lama-Suomen synkkä todellisuus tulee väkevästi esiin: "tallettajia huijataan pankeissa , yrittäjiä kuritetaan, verot kansan verta juovat, poliisit ovat voimattomia rikollisuuden edessä, sotien veteraanit on jätetty heitteille." Niinpä Panu Rajalasta tuntuu Huovisen juuri tässä kirjassa, tarjottaavan kasvupohjaa vennamolaiselle vastarinnalle, ja hän jatkaa: "aivan hyvin kertojan käsi voisi ojentua yli kolmen vuosikymmenen päähän tuleville perussuomalaisille." Ja mikä ihmeellisintä, olen saanut olla molemmissa aalloissa mukana, kun tulin kansanedustajaksi vuonna 1979 ja taas vuonna 2011.

Kajaanissa vuonna 1993 esitetyssä ja TV2:n tallentamassa näytelmässä "Suuri paneelikeskustelu" pääosan esittäjä Ilkka Moikipää on perussuomalaisten terhakka edeltäjä vastustaen käynnissä olleita EU-neuvotteluita aidon populistisesti. Moikipään suulla saatiin kuulla, mitä mieltä kansa on EU-direktiiveistä, työttömyydestä, pakolaisista, ydinvoimasta, puukaupoista, pankkimiljardeista... Rajala jatkaakin, ettei voi välttyä rinnastukselta Timo Soinin myöhempään retoriikkaan. Oliskohan Timo lukenut Huovisensa? Oman aikansa jälkivennamolaiselle Einari Urposelle jäi vain joo-miehen rooli, koska puolue ei ollut enää eikä vielä voimissaan.

"Kukuskat" ilmestyi samoin vuonna1993. Siinä kirjalija esittää 16 kohdan poliittisen ohjelmansa, osittain leikillisesti, mutta osaksi aivan vakavissaan, EU-epäilijänä, vastustaen silloisia liittymisaikeita. Nuorille ja lapsiperheille hän rakentaisi halpoja asuntoja ja kaukokatseisesti suoraan perussuomalaisten puolueohjelmaan sopivasti: "Taiteita ja henkisiä harrastuksia tukisin voimakkaasti." Tosin anaalinen musiikki, absurdi teatteri ja abstrakti taide jäisivät ilman valtion apua. Tukeutukoot sponsoreihin.

Vuonna 2009 kotipaikallaan Sotkamossa 83-vuotiaana kuolleella, legendaarisen Havukka-ahon Ajattelijan Kosta Pylkkäsen luoneella Veikko Huovisella on paljon opiksi otettavaa myös nykypäivän suomalaiselle yhteiskunnalle. Ja varsinkin juuri meille perussuomalaisille!