sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kristus nousi kuolleista

"Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi." Tämä on totisinta totta tänään pääsiäisenä. Tämä ortodoksikirkon pääsiäistropari on saatu myös nykyiseeen virsikirjaamme ja sitä sain kuunnella viime yönä Helsingin Uspeskin katedraalista lähetetyssä pääsiäisyön liturgiassa, jonka toimitti hyvä ystäväni ja kurssitoverini Metropoliitta Ambrosius. Tähän lauluun muuten kirkkokansa sai vastata: "Totisesti ylösnousi."

Ambrosius oli opiskeluaikana teologisessa tiedekunnassa nimellä Risto Jääskeläinen. Hänen äskettäin Helsingin Sanomissakin esitellyssä kauniissa kodissaan olemme Kimmo Kivelän kanssa saaneet vierailla. Koti on tosi hienolla paikalla nykyisin ortodoksikirkon omistaman kulttuurikeskus- ja hotelli Sofian alueella, aivan meren äärellä. Olohuoneen koko seinän suuruisesta ikkunasta avautuu rauhoittava merellinen maisema Vuosaaren Kallvikin niemellä.

Kirkko on saanut ostaa hienon alueensa aikanaan Osuuspankilta, jolla oli siellä Osuuspankkiopisto. Kun Ambrosius löysi paikan ja ihastui siihen, hän neuvotteli Osuuspankin pääjohtajan kanssa, joka totesi, ettei paikka ole myynnissä, mutta että Ambrosius saisi ostaa sen. Niin Ambrosius sitten kulki hattu kourassa kerjäämässä ja sai kokokoon tarvittavat 3,5 miljoonaa euroa. Että silleen!

Meillä vuonna 1964 alkaneella teologikurssilla on 50-vuotistapaaminen ensi vuonna. Joukossamme on toinenkin piispa Helsingistä, Eero Huovinen, mutta paljon myös maaseudulla eri tehtävissä toimineita pappeja ja lehtoreita, joista jälkimmäisistä myös monet ovat ottaneet pappisvihkimyksen sen tultua mahdolliseksi. Olen ajatellut kutsua kurssin eduskuntaan Helsingissä, jossa tälläinen juhla- eli jubilaarikokous yliopiston läheisyyden vuoksi onkin luontevaa järjestää. Vuosien varrella tapaamisia on ollut eri puolilla maata, jopa Ahvenammaalla, jossa yksi kurssilaisemme Sirkka-Liisa Enqvist toimi kirkkoherrana.

Näin sitä on saatu toimia ja julistaa Kristuksen kuolleistanousemista, pääsiäisen suurta ilosanomaa, joka muutti maailmanhistorian.