keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Duuman puhemies Naryshkin eduskunnassa

Venäjän federaation Valtionduuman puhemies Sergei Naryshkin seurueineen vierailee Suomessa ja on parast´aikaa tutustumassa eduskuntaan. Puhemies Heinäluoman isännöimällä lounaalla istumme klo 12.25 alkaen puhemiehen edustustilassa. Sieltä puhemies Naryshkin lähteen presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen. Vieraat käyvät myös Kesärantaan keskustelemassa pääministeri Jyrki Kataisen kanssa. Huomenna historian tutkijana toiminut puhemies Naryshkin  tapaa ulkoministeri Tuomiojan ja tutustuu Kansallisarkistoomme sekä allekirjoittaa Venäjän historiallisen seuran ja Kansallisarkiston välisen  yhteistyösopimuksen.

Tapasin edellisen kerran puhemies Naryshkinin syksyllä duuman vieraana Moskovassa. Venäjän suhteet ovat edelleen meille tärkeät, maidemme välinen kauppakin on pienen notkahduksen jälkeen taas noussut erittäin merkittäväksi.

Sain istua lounastilaisuudessa puhemies Sergei Naryshkinin ja Oikeudenmukainen Venäjä -poliittisen puolueen duumaryhmän puheenjohtajan, Duuman asuntopolitiikan ja lakivaliokunnan jäsenten välissä. Puhemies muisti vielä syksyllä ihmisoikeusseminaarissa Moskovassa pitämäni puheen ja kiitteli siitä.

Vieraiden seurue oli todella arvovaltainen, Karjalan tasavallan päämies Aleksander Hudilainen puhuu jopa Suomea. Hän on ollut päämiehenä vasta vajaan vuoden, joten emme tavanneet häntä eduskunnan Venäjän ystävyysryhmän matkalla Petroskoissa syyskuussa 2011. Meitä oli silloin mukana kolme kansanedustajaa eli minun lisäkseni Pertti Salolainen ja Jouko Skinnari, jotka nytkin olivat paikalla lounastamassa.