keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vaalipiirien uusjako ei korvaa demokraattista vaalilakiuudistusta

Kun 24 vuoden tauon  jälkeen sain tulla takaisin eduskuntaan, yksi kantavimmista ajatuksistani oli, että nyt on todella miellyttävää palata ja toteuttaa ensi kertaa maamme kohta 100-vuotisen itsenäisyyden aikana täysi demokratia.

Olihan edellinen eduskunta hyväksynyt uuden vaalilain, jonka mukaan jokainen ääni olisi ollut samanarvoinen. Jokaisen puolueen saamat äänet olisi laskettu yhteen ja sen mukaisesti olisi jaettu paikat myös alueellinen edustavuus huomioiden. Koska perustuslain uudistus vaatii kahden eduskunnan hyväksynnän, tarvitsi lain voimaan tuleminen myös tämän vuonna 2011 valitun eduskunnan vahvistuksen.
Mutta hallitusneuvotteluiden tuloksena, demarien vaatimuksesta uudistus haudattiin ja tämän takinkääntämisen hyväksyivät myös edellisessä eduskunnassa lakiuudistusta kannattaneet, vaikka keskusteluissa monet pitivätkin sitä hyvänä. Vain me perussuomalaiset olimme edelleen lain voimaantulemisen kannalla.
Ja mitä on seurannut. Vastoin alueidensa kannatusta on päätetty yhdistää Kymin (12 kansanedustajaa) ja Etelä-Savon (6) vaalipiirit 18 kansanedustajan Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi sekä Pohjois-Savon (9) ja Pohjois-Karjalan (6) vaalipiirit Savo-Karjalan vaalipiiriksi 15 edustajalla. Näin Etelä- ja Länsi-Suomen pienimmäksi vaalipiiriksi jäi Satakunta 9 kansanedustajalla. Nyt hallituksen asettama työryhmä on taas uudistamassa perustuslakia laskemalla 12 vaalipiirin määrän alarajaa kolmella eli uusi raja olisi 9. Ja niin kuin jo on ennakoitu, Satakunnan vaalipiiri on seuraavana kohteena, koska vain laajojen etäisyyksiensä vuoksi erikoisasemassa oleva Lapin vaalipiiri (7) on Satakuntaa pienempi. Seuraavaksi pienin on Keski-Suomi (10), joka on seuraavaksi lakkauttamisvaarassa, koska kaikki muut vaalipiirit ovat selvästi suurempia. Tosin tämä hallituksen esittämä uudistus vaatii myös seuraavan eduskunnan hyväksynnän. Sen vastustamisesta ja siten Satakunnan vaalipiirin säilyttämisestä me perussuomalaiset saamme yhden uuden vaaliteeman vuoden 2015 vaaleihin.
Paikallinen vaikuttaminen uhkaa vaarantua nyt myös Satakunnassa, mutta niin maa makaa kuin se petataan. Miksi täytyi mennä hylkäämän omista ahnaista puoluepoliittisista näkökannoista lähtien jo kertaalleen eduskunnassa hyväksytty vaalilain uudistus, joka olisi toteuttanut täyden demokratian. Poliitikkojenkin olisi edistettävä täyden kansanvallan toteutumista vastustamisen sijasta. Nyt tämä on osunut jo  Itä-Suomen kansanedustajien omaan nilkkaan, miten käynee siis täällä läntisessä Suomessa.
Tietysti vaalipiirien alimman lukumäärän muuttamisesta päättää ensin tämä nyt istuva eduskunta, mutta kertaakaan enemmistön muodostavat hallituspuolueiden edustajat eivät ole hylänneet hallituksensa esityksiä!