tiistai 6. elokuuta 2013

Liikuntaneuvos Kunto Viiru

Kajaanin veteraanien SM-yleisurheilukilpailujen yhteydessä sain olla pitämässä puheen ja ojentamassa liikuntaneuvoksen arvonimen sisältävän kunniataulun Kajaanin monitoimiurheilumiehelle Kunto Viirulle:

Arvoisa meidän kaikkien kunnioittama Kunto Viiru!

Kun Sinulle nyt ojennetaan liikuntaneuvoksen arvonimen sisältämä, presidentin ja pääministerin allekirjoituksin vahvistettu kunniakirja, on meidän kaikkien ystäviesi ja näiden veteraanien SM-kisojen lähes tuhathenkisen osanottajajoukon hyvä tietää, ettei liikuntaneuvoksen arvo ole mitään inflaatiotavaraa. Tämä on kunnianosoitus Sinulle, kun nyt osallistut tuhannen kerran korkeushyppukilpailuun, ja meitä kanssakilpailijoitasi on sama määrä.

Liikuntaneuvoksen arvonimiä on myönnetty vuodesta 1979 (samana vuonna tulin ensi kertaa eduskuntaan), ja neuvoksia on tullut keskimäärin vain kolme vuotta kohden. Ensimmäisenä neuvoksena oli Hannu Koskivuori Kuopiosta. Tänä vuonna nimettiin vain kaksi neuvosta, joista toisena täälläkin palkintoja jakamassa ja lahjoittamassa ollut Juha Väätäinen, kaksinkertainen euroopanmestari ja myös valmennus- ja järjestötyössä ansioitunut kansanedustaja.

Sinuthan me kaikki tunnemme kymmenen vuotta eli korkeimman mahdollisen ajanjakson Suomen Veteraanien Urheiluliittomme ansiokkaasti toimineena puheenjohtajana. Tänä aikana meidän ikäihmisten liikunnan järjestämistyöhön on tullut entistä enemmän jämäkkyyttä ja suunnitelmallisuutta. Sitä myöten myös meidän veteraaniurheilijoiden määrä on kasvanut niin, etteivät esimerkiksi tällaisten nyt pidettävien SM-kilpailujen järjestelytehtävät ole mahdollisia muille kuin suurseuroille, joihin Kajaanin Kipinäkin on luettava. Samanaikaisesti kansainvälinen menestymisemme on pysytellyt maamme pienuudesta huolimatta aivan parhaiden maiden tasolla.

Sain 1990-luvulla olla mukana liikuntakomiteassa, jossa luotiin suuntaviivoja nykyajan liikkumiselle: liikuntaa kaikille. Liikkuminen tulisikin saada koko kansan tavaksi nykyisenä aikana, jolloin autoistuminen on edennyt muun automatisoitumisen myötä pitkälle. Ihminen rappeutuu nopeasti liikkumattomaksi ellei vapaaehtoinen liikuntaharrastus pääse innostamaan aktiivikuntoilijaksi, jollaisia me veteraaniurheilijat onneksemme olemme. Tässä onkin urheiluseuroillamme ja veteraaniurheiluseuroillamme ensiarvoisen tärkeä tavoite, kilpaurheilua suinkaan unohtamatta, sillä selkeä tavoite edesauttaa aina säännöllistä harjoittelua.

Yhä edelleen pätee vanha totuus: Terve sielu terveessä ruumissa. Liikkumisen avulla on saatavissa terveyttä ja kauneutta, kuntoa ja iloa. Siksi myös urheilun henkiseen puoleen olisi kiinnitettävä riittävässä määrin huomiota. Helposti on vallalla näkemys, että urheilijalla on merkitystä vain silloin, kun hän menestyy ja tuo siten myös seuralleen ja maalleen menestystä. Olisi kuitenkin annettava arvo jokaisen liikkumiselle ja luotava siihen myös edellytykset.

Kun nyt saamme onnitella Sinua Kunto osaksesi tulleesta merkittävästä huomionosoituksesta, voimme muistella monia yhteisiä tilaisuuksia ja ulkomaisia kilpailumatkoja, joissa olemme saaneet olla sinun johdollasi mukana. Eräs kajaanilainen tuttavasi kertoi, että sinä olet aina ollut esimerkillinen urheilumies siinäkin, että olet jaksanut kannustaa myös viimeisiksikin jääneitä urheilijoita. Nyt kiittäessämme Sinua kaikista ansoistasi ja toivottaessamme kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta, toivomme myös, ettet jätä meidän yhteistä urheiluperhettämme, vaan voimiesi mukaan olet edelleen mukana yhteisissä riennoissamme. Kuten itse eilisiltaisessa kirkkotilaisuudessa kerroit, olet selvinnyt varjeluksen avulla vahingoittumattomana viikon takaisesta auto-onnettomuudesta, joten sinulla on vielä tehtävää.

Ei kommentteja: