maanantai 12. elokuuta 2013

Sotainvalidit leireilevät

Sotainvalidien Veljesliiton Satakunnan piirin perinteinen viikon mittainen kesäleiri alkoi Kankaanpään seurakunnan kesäkodilla Hakoniemessä ties monennenko kerran. Vielä paikalla on viisitoista osallistujaa, mutta kuinka kauan sotainvalidimme vielä jaksavat tulla viettämään leiripäiviä. He ovat jo muista arkipäivän askareista vapaina, ja kyllähän he vielä käyvät heille annettujen oikeuksien mukaan kuntoutusjaksoillakin. Esimerkiksi vuosittaisella kevään laivaristeilyllä oli mukana vielä 150 sotainvalidia puolisoineen tai saattajineen.

Piirin puheenjohtaja vieraili avaamassa leirin ja koko tunnin ajan löytyi yhteistä jutusteltavaa sotainvalidien arjen tilanteista ja etuisuuksista, joissa 15 %:n ja 10 %:n sotainvalidit ovat väliinputoajina. He eivät saa muille, jopa tavallisille sotien veteraaneillekin kuuluvia kuntakohtaisia palveluja, eivätkä he saa muille sotainvalideille kuuluvia kuntoutuksiakaan. Tämä epäkohta on pikaisesti korjattava, aikaa ei todellakaan ole hukattavaksi.

Hakoniemen leirillä on tunnustetusti hyvät ruokailut, rantasauna lämpiää joka ilta ja päivään mahtuu aina monenlaista pientä toimintaa, ei kuitenkaan liian rasittavaa. Onhan nytkin mukana 95-vuotiaitakin talvisodan veteraaneja. Sotainvalideja on Kankaanpään lisäksi  Suodenniemeltä, Karviasta, Kihniöstä ja kaukaisimmat Eurasta.

Ei kommentteja: