perjantai 27. syyskuuta 2013

Isä Obeliski

Tänään aamupäivällä sain olla kuulemassa mielenkiintoista esitelmää Suomen Kirkkohistoriallisen seuran seminaarissa. Pyörätuolissa istuen kirkkohistorian emeritusprofessori Juha Seppo (synt. 1939) piti alkuluennon  Martti Simojoesta - uskonnon ja kirkon miehestä. Hänen tekemänään samasta aiheesta on juuri ilmestynyt WSOY:n kustantama "Kirkonmies ja muuttuva maailma - Martti Simojoki 1.". Kirja kattaa kaksiosaiseksi tarkoitetusta elämäkerrasta vuodet 1908-64.

Aihe oli tietysti monella tapaa mielenkiintoinen, eikä ihme, että yliopiston päärakennuksen luentosali 12 oli lähes ahdinkoon asti täynnä. Henkilökohtaista kiinnostustani asiaa kohtaan lisää esim. se, että Simojoki toimi Helsingin pohjoisen seurakunnan pappina vuosina 1935-43 ollen innokas nuorisopappi. Äitini oli silloin 17-vuotiaana (v. 1935) Helsingissä parhaassa nuoruusiässä. Kankaanpäähän hän tuli tosin aika pian, koska vanhin veljeni syntyi täällä 1940. Toinen kiinnekohta on sitten Simojoen arkkipiispakausi, jolloin hän piti Kankaanpäässä piispantarkastukset vuosina 1965 ja 1969. Silloin olen henkilökohtaisesti nähnyt arkkipiispan, kuten tietysti myös monilla Herättäjä-juhlillakin. Valokuvakansiossanikin on hänestä juhlilla ottamani valokuva, olihan Simojoki körttipappi.

Juha Seppo kertoi Martti Simojen elämästä vain arkkipiispuuteen asti, josta eteenpäin hänellä on aikomus kirjoittaa elämäkertateoksen toisessa osassa. Isä Obeliskin nimen Simojoki sai jo nuorena pappina, koska hän kulki mustassa lierihatussa ja oli pitkä, komea mies. Obeliski tarkoittaa korkeaa, kapeaa patsasta. Jatko-osaakin on jo valmiiksi kirjoitettuna ja jännityksellä odotamme sen ilmestymistä päivänvaloon!

Kirjastostani löytyy monia Simojokeem liittyviä kirjoja. Hänen elämäkertansa on jo ehtinyt kirjoittaa ilman historiallista otetta Sakari Virkkunen. Martti Simojoen Aili-sisar on tehnyt kirjan "Veljeni Martti". Kirkon Tiililä-kiistojen aikaan Simojoki itse julkaisi yhdessä Mikko Juvan kanssa "Tästä on kysymys" sekä Helmut Thielicken ja Aimo T. Nikolaisen kanssa "Kristilliset normit ja nykyaika".

Martti Simojoen  omia kirjoja hyllystäni löytyy yhtä vaille kymmenen. Suomen koteihin on levinnyt kymmeninä painoksina "Päivän Sana", joka sisältää kirjoituksen vuoden jokaiselle päivälle. Muita Simojoen teoksia ovat: "Kirkko ja Maailma" (1958), "Uskonto vai Jumala" sekä "Sinun pelastuksesi tulee" (molemmat 1964), "Kantaa ottavaa puhetta" (1973), "Luterilaisen uskon tienviittoja" (1980),  "Uusi päivä, uusi armo", kirjoitus kirkkovuoden psalmitekstien pohjalta vuoden jokaiselle päivälle (1982), "Sinun edestäsi" (1983) ja viimeisenä "Antakaa lasten tulla" (1985).


Ei kommentteja: