keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Täysistunnnossa oppii

Eduskunnan täysistunnoissa kuten tietysti valiokuntatyöskentelyssäkin on loppukirin aika. Valiokuntien on saatava lakiesitysten ja budjetin mietinnöt valmiiksi, täysistunnossa asiat puhutaan ja tarvittaessa äänestetään vastalauseiden pohjalta.

Tänään käytettiin lähes sata, tarkalleen 94 puheenvuoroa talousvaliokunnan mietinnön pohjalta hallituksen antamasta selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta. Puhujalistalla olivat perussuomalaiset kärjessä 30, keskusta 23, kokoomus 18, vihreät 9, demarit 8, vasenmistoliitto 4 sekä ruotsalaiset ja muutos11 yksi puhe. Valiokunnan puheenjohtajalla Mauri Pekkarisella oli asiaa peräti kahdeksan kertaa, ministeri Vapaavuori vastuuministerinä oli äänessä viidesti.

Paljon viisautta pystyi tästäkin ammentamaan, kun kuunteli korvat auki. Suomessa kauhistellaan 700 tuulimyllyämme suurena määränä, mutta paljon tiheämmin asutussa Saksasssa myllyjä on 25.000 ja tavoitteena on sata kertaa enemmän kuin nyt on Suomessa eli 70.000 kappaletta.

Metsämme ovat todellisuudessa hiilinielu, mutta nyt EU väittääkin metsiemme aiheuttavan päästöjä. Kun esillä oli myös uusi metsälaki ja lain muutos metsänhoitoyhdistyksistä, kirvoitti vihreä kultamme
myös runsaasti kielenkantoja. Uusi laki sai runsaasti kiitoksia ja oppositionkin muutosehdotukset koskevat vain paria asiaa. Ensinnäkin suojelumetsistä aiheutuvien korvausten alarajan alentamista, joka jo valiokunnassa saatiin laskemaan 4000:sta 3000:een. Oppositio ehdottaa rajaksi moottorisahan hintaa, 500:ttä euroa ja toiseksi eräiden korpimetsälajien rauhoittamisesta luopumista.

Uusi laki edistää talousmetsiemme kestävyyden kehittämistä, monimuotoisuuden vahvistamista metsien uudistamisessa ja taimikoiden hoitoa. Metsiä ei hävitetä, vaan uudistamisesta huolehditaan. Toivottiinkin lisää neuvontapalveluja, koska metsien kasvu on suurempaa kuin hakkuut. Metsillä nähdään taloudellisten arvojen lisäksi olevan myös tärkeä rooli virkistyksessä ja yleensäkin terveenä elinympäristönä. Energiakestävyyttä ja biotalouden kehittämistä peräänkuulutettiin.

Ministeri Koskinen kiteyttikin uuden lain tarkoituksena olevan metsärauhan ylläpitämisen, pyörien pyörimisen ja kaupanteon käymisen. Hän lupasi ensi kevääksi eduskuntaan jo ministeriössä valmisteilla olevan metsäpoliittisen selonteon, ilmeisesti ensimmäisen laatuaan!

Ei kommentteja: