torstai 19. joulukuuta 2013

Budjettikeskustelut lopussa

Viimeinen ilta menossa budjettikeskusteluja. Tänään jo iltapäivällä vedin Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan kaksituntisen debatin, eilen Liikenneministeriön. Aika vaativia tehtäviä, koko ajan saa olla tarkkana ja pyrkiä jakamaan minuutin puheenvuorot tasapuolisesti, ensin asianomaisten valiokuntien jäsenille, sitten muille. Sitten kaikkien saatua yhden puheenvuoron siirrytään toiselle kierrokselle. Ja aina välissä ovat ministerien vastauspuheenvuorot heille esitettyihin kysymyksiin.

Sain olla päättämässä istunnon, joka loppui yllättävän aikaisessa eli myöhäisessä ajankohdassa kello 23.12. Edellisyön istunto oli kestänyt kello 1.30 asti ja tiistain istuntokin kello 0.30 saakka. Turnauskestävyyden loppuminen oli selvästi nähtävissä. Ja maanantainahan saimme istunnon päättymään jo kello 22.35.

Huomenna perjantaiaamuna on ensin Sibeliuslukion oppilaiden joulutervehdys ja joululaulut valtiosalissa kello 9 ja sitten kello 10 tänään puhuttujen pääluokkien äänestykset: Sosiaali- ja  terveysministeriö sekä Ympäristöministeriö.

Tänäänhän kyselytunnilla oli kaksikin mieliä nostattanutta ajankohtaista aihetta. Perussuomalaisten Osmo Kokko kysyi Ollilan työryhmän raportista uuden monimutkaisen järjestelmän perusteella ehdotetusta autoilun verotuksesta. Keskustan Juha Rehula sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana nosti esiin juuri tänään julkistetun, ristiriitaisia tunteita herättävän sote-uudistuksen valmisteluryhmän loppuraportin, joka jo sinällään sisältää monia vastalauseita.

Tapahtumien päivä siis tämäkin, varsinainen eduskunnan syyskauden viimeinen täysistuntopäivä.
Olemme ehkä sittenkin ansainneet joululomalle pääsyn - ainakin omasta mielestämme, ehkä ei niinkään kansalaisten mielestä. Meitähän saa lyödä kuin vierasta sikaa, tänäänkin Iltalehdessä koko syyskauden eduskunnan kuitteja syynännyt toimittaja Luuppala vetää tekstiä ja kuvia kolmen sivun verran otsakkeella "Näin eduskunta törsää". Ei kyllä mitää ihmeasioita.

Yksi esimerkki Luuppalan mukamas paljastuksista. Hän kertoo pääsihteeri Tiitisen lentäneen kiinalaisten vieraiden mukana Rovaniemelle heidän yksityiskoneellaan. Eduskunnalle ei siitä koitunut kustannuksia killinginkään vertaa!

Ei kommentteja: