perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ystävällismielinen Etelä-Korea


Suomella on erinomaiset suhteet ja maine laajalti maapallomme valtioiden piirissä. Tämä tuli taas tänään selvästi näkyviin, kun puhemieshistön edustajana sain olla eduskunnassa vastaanottamassa neljän Etelä-Korean parlamentin edustajaa ja keskustelemassa maittemme välisestä kanssakäymisestä

Suomen vierailulle olivat saapuneet delegaation johtajana Illinoisin yliopistossa väitellyt  Hee Soo Chung konservatiivipuolueesta, suurimman hallituspuolueen demokraattien edustajat Won-shik Woo ja Youg Hwan Kim sekä Il Ho Yoo myös konservatiivipuolueesta. Mukana oli myös Etelä-Korean Suomen suurlähettiläs.

Etelä-Korean parlamentissa on edustettuna neljä puoluetta. Ensi kertaa presidenttinä on nainen. Hallituksen 17 ministeristä vain yksi on nainen. Sikäli poliittinen tilanne on eriskummallinen, että suhteet suurimpiin kauppakumppaneihin Kiinaan ja Japaniin ovat kireät, mutta samoin parlamentin sisällä on niin kiivasta väittelyä, että vaivoin saatiin vuoden 2014 budjetti hyväksyttyä.

Erityisen mielenkiintomme kohteena on tietysti STX-telakka, joka on vieraittemme mukaan selvitystilassa, mutta he toivoivat sen pääsevän takaisin jaloilleen ja tulevan taas vahvaksi yritykseksi. Samsung ja Hyundai ovat koko maailmassa tunnettuja merkkejä. Suomen Olkiluoto 4-hankkeen  kilpailutusvaiheessa on mukana myös korealainen Hydro & Nucler Power. Maa on maailman 12:nneksi suurin talous. Aasiassa se on maamme kolmanneksi tärkein kauppakumppani, niinpä vientimme nousi viime vuonna 20 %, 800 miljoonaan euroon. Suomalaisyrityksiä toimii siellä 40-50 ja kaikkiaan noin 200 yritystämme on edustettuna maassa.

Vieraillemme on tärkeää molempien Koreoiden yhdentyminen ja he toivoivatkin myös meidän apuamme YK:n puitteissa. Kakkihan tiedämme Pohjois-Korean kansalaisten hädänalaisen aseman ja maan hallitsijan diktaattorimaisen käyttäytymisen.

Mitä sitten tulee Etelä-Koreassa vallitsevaan ainutlaatuisen myönteiseen Suomi-kuvaan, se perustuu korkeatasoiseen osaamiseemme ja koulutukseemme, tasa-arvoon, puhtaaseen luontoon sekä vähäiseen korruptioon. Tästä on hyvä lähteä maittemme välisten suhteiden kehittämisessä.

Ei kommentteja: