sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Galluppeja

Kuulin tänään Kankaanpään Seudun nettisivuilla olevasta gallupista, jolla mitataan, ketä äänestäisit kunnallisvaaleissa. Menin sivuille, mutta varmuuden vuoksi se olikin jo suljettu, joten en päässyt vaikuttamaan tulokseen, joka sinällään on melko mukava:

Perussuomalaiset 36
Keskusta              28
Kokoomus           16
Demarit               14
Vihreät                 4
Vasemmistol        2
Kd                        1

Varsinaisessa Ylen julkistamassa puoluegallupissa Perussuomalaiset sai 16,9 %, edelliset vastaavat luvut olivat marraskuussa 17,0 % ja tammikuussa 17,8 %, josta siis on pudotusta. Myös Helsingin Sanomien gallupissa helmikuussa lukema oli 17,0 %, joten aika samoja on 17,0 ja 16,9, mahtuvat enemmän kuin hyvin virhemarginaaliin, joten suuria johtopäätöksiä asiasta ei voi vetää.

Olen tallettanut gallup-lukuja koko viime vuodelta, parhaat luvut olivat tammikuussa HS 18,8 %, elokuussa 18,7 % ja marraskuussa 18,9 %, sekä Yle:llä syyskuussa 19,3 % ja lokakuussa 18,9 %.

On aina hyvä muistaa, että kyllä gallupeilla tehdään politiikkaakin. Ennen eduskuntavaaleja mittaukset olivat koko vuoden osoittaneet jatkuvasti ylöspäin, ollen parhaimmillaan 18 %:n luokkaa, mutta juuri ennen vaaleja viimeiset gallupit osoittivatkin selvää laskua: jopa 15,4 %  ja KUITENKIN: VAALITULOS oli 19,1 %.

Timo Soini on kirjoittanut viikolla Ilkassa alakerran otsakkeella "Gallupien perässä ei kannata juosta" ja toteaa mielipidemittausten ihmeellisyyksistä esimerkiksi perussuomalaisten osalta sen, että kannattajiemme enemmistö mukamas kannattaisi homoliittojen rinnastamista avioliittoihin, mikä ei pidä paikkaansa. Timo sanookin tietävänsä, missä mennään, koska saa vilkkaimpina päivinä 300 sähköpostia ja sata puhelinsoittoa mukaan lukien tekstiviestit.

Ei kommentteja: