tiistai 18. maaliskuuta 2014

Ukrainan ja Krimin tilanne askarruttaa

Tänään eduskunnassa puhuttiin valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon johdosta neljä tuntia, josta sain johtaa puhetta viimeiset kaksi tuntia. Puheenvuoroja tuli 18 keskustalle, 16 perussuomalasille ja 12 sekä kokoomukselle että demareille. Ministeri Henriksson vastasi puheisiin viidesti.

Vielä iltavastaanotolla puhuttiin korkealla tasolla polttavasta Ukrainan ja Krimin, joka hetki muutuvasta, arasta tilanteesta. Putin allekirjoitti jo yhdistysmissopimuksen Krimin johtajien kanssa ja ensimmäinen sotilaan kuolemakin on jo tapahtunut. Valitettava tilanne, kukaan ei tiedä mitä tästä kaikesta seuraa.


Ukrainan historiaa lukiessa tulee helposti verranneeksi sitä oman kansamme tai Baltian kansojen historiaan. Siinä on jotain hyvin tuttua. Tekee mieli sanoa, että se on jopa hirvittävä. Asiasta kiinnostuneille lukuvinkiksi ukrainalaisten historioitsijoiden Georgi Kasjanovin ja Viktor Pilipenkon kirjoittama "Ukrainan historia".
 
Hyvä ystäväni Raimo Jalkanen kirjoitti näin facebookissa, seuraavana vastaukseni hänelle tästä päivänpolttavasta asiasta:
 
"Kyllä Ukrainan historia on vielä meidän historiaamme venäläisempää, ensimmäinen Venäjäkin perustettiin pääkaupunkina Kiova Norgodovin aikoihin ja sitä latua on menty. Mutta ajattelemaan tämä Krimin miehitys laittaa, onhan se kaikkea kansainvälistä säännöstöä vastaan ja muutenkin toisen maan koskemattomuuteen puuttumista raskaimman jälkeen."

Satakunnassa tapahtui merkittävän lehtitalon, entisen ns. Lallin kirjapainon konkurssi Kokemäellä. Vielä vaalikauden alussa siellä painettiin Perussuomalainen-lehtikin. Syksyllä olin Uusi Pori -lehden 20-vuotisjuhlissa. Nyt loppuivat niin Uusi Pori, Ulvilan Seutu kuin myös vähän aikaa sitten päivänvalon nähnyt keskustapuolueen Satakunnan piirin julkaisema Satakuntalainen, jota muuten olen ihmetellyt, että miten se on ollut mahdollista ja miten siinä on ollut tosi runsaasti ilmoituksia.

Vielä lauantaina Honkajoella juttelin yhden lehteen kirjoittaneen toimittajan kanssa. Konkurssi tuli yht´äkkiä kuin salman kirkkaalta taivaalta. Monet kerrat olen hakenut suoraan painotalolta Perussuomalaisen jaettavaksi. Enää se ei siis pysty palaamaan ainakaan tähän kirjapainoon. Juttelin myös päätoimittajan kanssa viime viikolla. Hän totesi painopaikan kilpailuttamisen olevankin paikallaan aika ajoin. Tällä kerralla ei lehti tullut jaettavaksi perjantaina, vaan vasta myöhästyneenä maanantaina, vaikka lähetyslistassa oli saapumispäiväksi merkitty perjantai 14. päivä!

Ei kommentteja: