keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Lavian kävi nyt näin

Antoisa päivä jo heti eduskunnassa, illalla vielä ehdin Kankaanpään kaupunginvaltuustoon äänestämään 21-14 lopputulosta Kankaanpään kaupunginhallituksen esityksen (äänin 5-4) mukaisesti, ettei Kankaanpään ja Lavian kuntaliitossopimusta hyväksytä. Lavia oli äänin 9-8 Kankaanpään liittymisen puolesta, ja nyt kuntaministeri Virkkusella on tehtävänä kriisikunnan liittäminen Poriin.

Tietysti hyvin ymmärrämme, kuten monet puheenvuoron käyttäjätkin sanoivat, että Lavia kuuluu Pohjois-Satakuntaan ja kaikkien pohjoissatakuntalaisten kuntien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Vaikka yhdistymissopimuksessa kauniisti vakuutettiin, että kaupungin taloutta hoidetaan yhdistymisen jälkeen  vastuullisesti ja suunnitelmallisesti, ei siihen yksinkertaisesti voinut uskoa, koska sopimuksessa ei puhuta sanaakaan yhdistyvien kuntien virkojen yhteensovittamisesta eikä liioin kerrota, miten talouspuolesta aiotaan tehdä kannattava. Konsulttitoimistokin toteaa liitoksen jälkeen syntyvän vuoteen 2016 mennessä  13 miljoonan euron alijäämän.

Varsinkin viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä pidimme Laviaa kehittyneempänä kuntana kuin omaa Kankaanpäätämme. Ensimmäiset ylioppilaammekin kävivät koulua Laviassa ja siellä käytiin paljon kunnanlääkärin vastaanotollakin. Nyt osat ovat vaihtuneet.

En malta olla mainitsematta 45 vuoden takaisesta asiasta. Nykyisenkin Kankaanpään valtuuston puheenjohtajan kanssa uusina kansanedustajina teimme ensimmäisen kuntavierailumme juuri Laviaan ja pistäydyimme myös pitkäaikaisen hammaslääkärimme, lavialaisen Jaakko Antilan pankinjohtajaveljen kesämökillä Lavi-järven rannalla. Meillä kankaanpääläisillä ja lavialaisilla on siis pitkät ja läheiset suhteet. Mutta ei sekään auta tässä taloustilanteessa.

Olemme näet pakkoraossa ja siksi on ajateltava - valitettavasti - että edes yksi kunta pelastuu ja ettemme molemmat yhdessä tule kriisikunnaksi. Jäljelle ei jää kuin Kankaanpää, jota meidät kaupunginvaltuutetut nimenomaan on valittu puolustamaan. Emme siis voi tässä taloustilanteessa pelastaa Laviaa, niin paljon kuin sen haluaisimmekin tehdä. Kaiken lisäksi lavialaiset itse ovat saattaneet itsensä tähän kriisikuntatilanteeseen. Ja on hyvä muistaa, etteivät ainakaan perussuomalaiset ole sitä olleet aiheuttamassa.

Porikaan ei ota Laviaa vapaaehtoisesti, vaikka saa kaksi kertaa suuremman yhdistymisavustuksenkin valtiolta kuin Kankaanpää olisi saanut. Mutta pakon edessä Pori sitten on valmis liitokseen. Ei tietenkään Lavia osana Poria kuitenkin kaukana kaupungin keskustasta ole mikään kehuttava, on siellä nyt ainakin tuloveroprosentti prosenttiyksikköä Laviaan tai Kankaanpäähän verrattuna ja onhan Porilla kieltämättä leveämmät hartiat kuin meillä Kankaanpäässä. Ja tietysti säilyy edelleen paikkakuntiemme läheinen maantieteellinen yhteys esim. kaupoissa käyntiin ja muuhunkin asiointiin.

Ei kommentteja: