lauantai 23. elokuuta 2014

Päätösjuhlan puheesta osa


Rakkaat Israelin Ystävät.

 

Olemme saaneet viettää tämän kesän Israel-konferenssissa kolme päivää ja saaneet taas paljon hyvää ja uutta tietoa  Israel asiassa myös aivan nykyisestäkin vaikeasta sodankäynnin tilanteesta Israelin uhanalaisesta asemasta keskellä vihamielisesti asennoituneita valtioita. Näin Israelin Jumala ja herramme Jeesuksen Kristuksen Isä on siunannut yhteisen kokoontumisemme.

 

Kun viime keväänä 7.5. sain olla eduskunnan varapuhemiehenä vieraana Israelin Suomen suurlähetystössä Israelin valtion itsenäisyyden 66-vuotispäivänä palautui etsimättä mieleen Israelin 34. itsenäisyyspäivä vuodelta 1982. Sain olla silloin kansanedustajana Israelin itsenäisyyspäivän juhlassa Suomen Ystävien Israelin seuran puheenjohtajan Pesach Ostashinskin kodissa Nataniassa ja sain vastaanottaa kaupungin pormestari Kegler ojentaman viirin ja lisäksi sain juhlavan ja kookkaan siionistiliikkeen 50-vuotishistoriaa esittelevän kuvateoksen.

 

Maittemme väliset suhteet ovat alusta lähtien olleet läheiset, sillä Suomi tunnusti v.1948 itsenäistyneen Israelin heti alkuvuodesta 1949 ensimmäisten ulkovaltojen joukossa. Diplomaattisuhteet solmittiin v.1950 ja Suomen lähetystö perustettiin Tel Aviviin v.1952. Israel on Lähi-idän maista suurin tuontimaamme ja vientimaanakin 3. suurin. Valtiovierailujakin ovat suorittaneet niin presidentti Ahtisaari kuin Tarja Halonenkin. Ulkomistereistä ovat viime vuosina vierailleet Israelissa Kanerva, Stubb ja viime vuonna Tuomioja.

Turisteja Pyhässä maassa käy Suomesta väkilukuumme nähden ehkä enemmän kuin mistään muusta maasta. Maamme ovat monessakin mielessä hyvin samanlaisia. Molempien maittemme historia on raskas ja suhteellisen lyhyt. Mekin voimme hyvällä syyllä sanoa myös Suomen olleen Jumalan hyvässä suojeluksessa vaikeiden sotavuosiemmekin ajan. Samoin Israel on joutunut käymään useita sotia itsenäisyytensä säilyttämiseksi. Meillä molemmilla on vaikea maantieteellinen asema pieninä maina, me suuren Venäjän naapurina, Israel suuren Arabimaailman keskellä. Asukaslukummekin on hyvin saman suuruisia, samoin lippujemme värit sini-valkoiset.

Kuitenkin molemmat olemme saaneet sittenkin kehitettyä korkean elintason, Jumala on antanut viisautta ja taitoa korkean teknologiankin kehittämisessä..

 

Tämän kertaisen Israelin kesäkonferenssin aihe Kuule Israel on mitä ajankohtaisin. Se on V Mooseksen kirjan luvusta 6 jakeessa 4.


Tässä Herra Jumala tähdentää kansalleen, niin juutalaisille kuin kaikille meillekin lain noudattamisen  tuottamaa pitkää ikää niin yksityisille kuin kansallekin. Maidon ja hunajan runsaus mainitaan todistuksena Kanaanin maan hedelmällisyydestä. Ja jakeessa 4 sitten julistetaan Jumalan ykseyttä: Kuule Israel, Herra on meidän Jumalamme, Herra on yksi. Ja käsky rakastaa Jumalaa koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi sisältää lain summan ja on myös Vapahtajamme Jeesuksen todistuksen  mukaan suurin ja ensimmäinen käsky. Mutta jo tässä V Moos vedotaan aivan samaan mitä Jeesuskin tähdentää: veljesrakkauteen ja sorretun ja köyhän auttamiseen. Siksi mekin saamme täysin rinnoin tehdä tätä Israel-työtämme täysin rinnoin. Sanan tulee painua sydämeemme omakohtaisesti, vaikka usein olemmekin huonoja sanan kätkijöitä. Näissä Herran Mooseksen kautta välittämissä elävissä sanoissa kehotetaan israelilaisia kuuntelemaan: Noudattakaa näitä käskyjä ja eläkää niiden mukaan! Ja teroita niitä lastesi mieleen ja puhu niistä.

 

Tämän konferenssimme päätös on juhlallinen kun saamme siunata Israelia ja laulaa maittemme kansallislaulut.

 

Ei kommentteja: