perjantai 10. lokakuuta 2014

Äänestysrumbaa

Perjantain täysi-istunto voi kestää vain puoli tuntia, koska suuri valiokunta alkaa sen jälkeen. Tänään koko aika kului 64 toisen lisätalousarvion muutosehdotuksen äänestämisessä. 50 vuotta sitten aloittaneet teologikurssitoverit saivat seurata tätä näytelmää ja saivat näin tuntuman eduskuntatyötön. Seuraavaksi he tutustuvat taloon kiertokävelyllä ja sitten tarjoan heille lounaan oikein puhemiehen edustustilassa. Hienoa olla tälle joukolle isäntänä. Tällä kertaa tänne mukaan mahtuu 50 muualta tulevaa kurssitoveriamme, tammikuussa ovat sitten vuorossa noin 30 pääkaupunkiseutulaista teologikurssilaistamme, jotka muuten ovat mukana koko viikonlopun kestävässä kurssitapaamisessamme kurssikeskus Sofiassa, jota omistaa kurssilaisemme metropoliitta Ambrosiuksen kokoon juoksema ortodoksikirkon säätiö.


 Yleensä tällaisilla opposition kansanedustajien tekemillä budjetin muutosehdotuksilla ei ole suuriakaan läpimenomahdollisuuksia, mutta tätä nykyä on toisin. Niinpä kun koko oppositio on yhdessä samaa muutosesitystä kannattamassa voi  tapahtua jopa se kummajainen, että ehdotus menee läpi.


Niinpä nytkin, koska koko oppositio on samaa mieltä lapsilisäleikkausten peruttamisesta, oli lisäbudjetissa hallituksen esitys lapsilisäleikkausten kompensoimiseksi lapsivähennysten edellyttämiin verotuksen tietojärjestelmämuutoksiin 2,5 miljoonan määräraha, jota koko oppositio esitti poistettavaksi. Äänestystulos oli tosin hallituksen puolesta 98-83, poissa 18, mutta jos ja jos.
Jos koko oppositio olisi ollut paikalla, tulos olisi ollut tasan 98-98 ja sen jälkeen olisi jouduttu lippuäänestykseen. Huomionarvoista kylläkin on, että hallituspuolueista puuttui vain kolme kun meitä opposition edustajia oli poissa kokonaista viisitoista. Vähän parempaa aktiivisuutta meille oppositioon, niin voimme saada jotain läpikin!

Ei kommentteja: