torstai 20. marraskuuta 2014

Asiarunsaus kaatuu päälle

Eilen esimerkiksi kahdesta blogistani huolimatta jäi käsittelemättä esimerkiksi runsaasti puheenvuoroja kirvoittanut perustuslakivaliokunnan mietintö valtioneuvoston demokratiapoliittisesta selonteosta Avoin ja yhdenvertainen osallistuminen. Tänään käytiin värikäs keskustelu televisioidulla kyselytunnilla Lauri Heikkilän esittämästä kysymyksestä EU:n jätettyä maidontuottajamme ilman tukea, vaikka päinvastoin Baltian maat sitä saivat.


Kyselytunnin jälkeen televisioinnin loputtua oli perussuomalaisten vuoro saada keskustelualoitteensa Suomen maaseutupolitiikasta keskustelun alaiseksi kahden tunnin ajaksi, 61 puheenvuoroa ehdittiin käyttämään siinä ajassa, joitakin pääasiassa juuri meidän perussuomalaisten pyytämiä vuoroja en määräajan puitteissa mitenkään ehtinyt jakamaan. Niinpä seuraavaa asiaa käsiteltäessä puhumaan pääsi myös Teuvo Hakkarainen, jolle sanoin, että nyt on aikaa sinunkin puheenvuorollesi, kun selontekokeskustelussa aika loppui, johon Teuvo tokaisi, että hänellä olisi kyllä ollut painavaa tekstiä puhuttavana. Samoin Lea Mäkipää ja Kai Turunen jäivät ilman puheenvuoroa, debatissa tosin kaikki halukkaat pääsivät kertaalleen ääneen, monet olisivat halunneet puhua useamminkin. Keskustelualoitteen aikarajat ovat kuitenkin tiukat!


Kyselytunnissa ehti puheenvuoroja olemaan 57, kaksituntisessa ajankohtaiskeskustelussa vain neljä enemmän, koska varsinaisten puheenvuorojen aika oli kaksinkertainen eli 2 minuuttia. Debattipuheet kestivät silloinkin tietysti minuutin. Perussuomalaisilla oli 23 puhetta, 17 keskustalla, samoin kokoomuksella, joista seitsemän ministereillä, demareilla 5, vasemmistoliitolla 3, vihreillä 2 ja yksi rkp:llä ja kd:llä.
Huomenna perjantaina onkin sitten melkoinen äänestysrumba koko viikon aikana käsiteltyjen vastalauseiden nyt tultua äänestettäviksi. Esillä on monia muutosehdotuksia ensi vuoden budjettiin liittyviin lakeihin kuten tuloveroasteikkoihin, perintö- ja lahjaverolain muuttamiseen ja ajoneuvoveron muuttamiseen. Myös äänestetään maatalouden luopumiseläkkeestä, luonnonsuojelulaista, työttömyysturvasta, väylämaksuista ja yksityishenkilöiden velkajärjestelyistä.


Heti ensi viikon tiistaina on taas lähetekeskustelu hallituksen luonnonvaraselonteosta Suomi kestävän luonnonvaratalouden edelläkävijäksi 2050: Älykäs ja vastuullinen luonnonvaratalous. Ryhmäkokouksessa perussuomalaisten ryhmäpuheen pitäjäksi nimettiin Martti Mölsä.

Ei kommentteja: