maanantai 29. joulukuuta 2014

Hodorkovski

Kun lukee venäläisen öljy-yhtiö Jukosin kukoistukseen nostaneen ja Putinin vastustajakseen tunteman ja siksi kymmeneksi vuodeksi vankeuteen heitetyn  Mihail Hodorkovskin kirjan Uusia muistelmia kuolleesta talosta, ei voi tulla muuhun ajatukseen kuin miten kauan voi savijaloilla seisova jättiläinen kestää pystyssä. Jo Jeesus aikanaan laukoi totuuden: "Jokainen valtakunta, joka riitaantuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitaantuu itsensä kanssa, pysy pystyssä."


Tutustuttuaan kantapään kautta venäläisen oikeuslaitoksen ja vankilaolojen mädännäisyyteen ja koko yhteiskunnan kattavaan järkyttävään korruptioon  ja johtavassa asemassa olevien rajoittamattomaan harvainvaltaan tämä monimiljardööriksi itsensä nostanut oligarkki ei syyttä kysy samaa, eli kuinka kauan voi pysyä pystyssä maa, missä välinpitämättömyys on normi.


Hän kuvaan vankilaan joutuneita - syystä tai monet täysin syyttä sinne joutuneita - tutustuttuaan heidän kohtaloihinsa keskusteluitten kautta. Hyvin lohduton näköala  näiden ihmisten kautta aukeaa koko yhteiskuntaan


Kertomuksessa rotta, jossa kuvataan alimpaan pohjasakkaan lukeutunutta, joka varasti jopa kohtalotovereiltaan vankilassa, Hodorkovski joutuu toteamaan tuskastuneena, että on pähkähullua odottaa positiivista tulosta "vakaudelta", kun koko poliittinen järjestelmä muuttuu vähitellen laumaksi ahneita, ilkeitä rottia...


Toivonsa menettäneiden ihmisten alistumista kuvaa hyvin toteamus valtaapitävistä: Nämä ovat jo varastaneet miltei kaiken, parempi on olla vaihtamatta näitä tuttuja pirulaisia!


Kaiken kaikkiaan Hodorkovski vaatii Venäjältä päättäväistä käännöstä eurooppalaiseen oikeudenmukaisuuteen. Siinä mielessä kirjassa on myös kaksi hänen Ukrainassa pitämäänsä puhettaan nykytilanteen ratkaisemiseksi molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla: Venäjä ei nouse ja vakaudu, ennen kuin se siirtyy feodaalis-bysanttilaisesta kahmimisen, pakkoluovuttamisen ja rosvokapitalismin hengestä protestanttiseen moraaliin. Kovia sanoja, koskahan ja millä voimalla muutos tapahtuisi!

Ei kommentteja: