keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Pajalan populaari

Luin jo syksyllä hyvin mielenkiintoisen kirjan: Populäärimusiikkia Vittulajänkällä. Nyt sain tehtyä saman saman kirjailijan Mikael Niemen toiselle kirjalle Aivot pellolle. Eka kirja on Liken kustantama, mutta ilmeisesti menestyksen myötä myös WSOY kiinnostui ja niin jälkimmäinen on tämän ehkä maamme suurimman kustantamon julkaisema. Molempien suomentaja ruotisinkielestä on kuitenkin sama Outi Menna.


Eka kirja Pajalan nuorista toist´puolt´Tornionjokkee nousi laajaan maineeseen eikä ihme. Mielikuvitus lentää ja kuvaa nuorten kehitystä syrjäisessä Pajalassa, jossa puhuttiin meän kieltä ja tunnetaan alemmuutta, ettei siellä kukaan ole mitään oikeisin etelässä asuviin ruotsalaisiin verrattuna.
Eikä näistäkään kirjan kuvaamista nuorista kenelläkään ollut mahdollisuutta jäädä Pajalaan, vaan leipä oli haettava muualta.


Aivot pellolle kertoo myös koulupojista, jotka eivät myöskään tunne olevansa mitään, kasvavat harhojen vallassa ja ryhtyvät tekoihin, jotka kauhistuttavat. Mikael Niemi kuitenkin kirjoittaa runoja ja uskoo olevansa parempi kuin kukaan ennen häntä koko Ruotsinmaalla. Mikaelin kaveri ajautuu lopulta umpikujaan ja joutuu pakenemaan etsintäkuulutettuna. Kirjassa on kyllä vähän samanlaista mielikuvitusleikkiä kuin Populäärimusiikkia Vittulajänkälläkin, mutta kyllä tämä aiemmin ilmestynyt on yliveto. Aivot pellolle menee vähän yli kohtuuden rajojen, vaikka kertoo sekin nuorten kasvukivuista, sillä jo kirjan nimi kuvaa, mitä lopussa tapahtuu.

Ei kommentteja: